Megtérésre és képzésre van szükség – Ferenc pápa üzenete a vatikáni gyermekvédelmi konferenciára

Ferenc pápa – 2021. november 5., péntek | 15:37

Ferenc pápa üzenetet küldött a Vatikánban november 4-én Elősegíteni a gyermekvédelmet a Covid-19-járvány alatt és azután címmel rendezett gyermekvédelmi konferenciára. A tanácskozást a XXIII. János Közösség, a Katolikus Akció és a bolognai egyetem Viktimológiai és Biztonsági Központja közösen szervezte külföldi és olasz politikai képviselők és a rendőrség részvételével.

A jövőre tekintve mindent meg kell tenni egy olyan kultúra érdekében, amely képes megakadályozni és lehetetlenné tenni, hogy bizonyos események megismétlődhessenek – kezdi Ferenc pápa üzenetét, utalva a konferencia fő témájára, a gyermekekkel szembeni visszaélésekre.

A tanácskozás egy kétéves, a személyes és közösségi megtérés jegyében zajlott folyamatot zár le. Erre a megtérési folyamatra az egész Egyház mghívást kapott, ugyanakkor fájdalom és szégyen kíséri, hiszen nem voltunk képesek arra, hogy a ránk bízott kiskorúakat megvédjük az oktatási és szociális tevékenységeink során – fogalmaz a pápa. – A megtérés folyamatához arra van szükség, hogy újfajta képzésben részesítsék a nevelés felelősségével felruházott embereket az Egyházban, a társadalomban és a családban egyaránt. Csak a megelőzést szem előtt tartó, szisztematikusan megszervezett cselekvéssel lehet felszámolni a halál kultúráját, ami a visszaélések minden formájának, vagyis a szexuális, lelkiismereti és hatalmi visszaéléseknek a hordozója.

A visszaélés az ember bizalmának elárulása – mutat rá Ferenc pápa –, amely gyakorlatilag halálra ítéli az elszenvedőt és mély sebeket ejt a környezetében is, ezért a megelőzésnek folytonosnak és állandónak kell lennie egy bizalommal teli jövő és élet érdekében a fiatalok számára. A felnőttek feladata, hogy biztosítsák mindezt, felfedezve, hogy meghívást kaptak a „nevelés mesterségére”.

A pápa elmagyarázza, mit jelent ez konkrétan: „Támogatnunk kell a ránk bízottak képességeinek kibontakozását, tiszteletben tartva a kibontakozás ritmusát, tiszteletben tartva a ránk bízottak szabadságát és méltóságát; minden eszközzel szembe kell szállni a csábítás és megtévesztés kísértésével, ami csak látszólag könnyíti meg a fiatal nemzedékekkel való kapcsolatok kialakítását.”

A Szentatya reménnyel és bizalommal tekint a témával kapcsolatban képzett fiatalokra, mert ők azok, akik határozott lépést sürgetnek a megújulás irányába, mert látják, milyen sebeket okoztak a visszaélések kortársaik életében.

A fiatalok szerepe értékes a veszélyes helyzetek felismerésében, a kiskorúak védelmét szolgáló felelősség hangsúlyozásában, a fiatal nemzedékekkel való kapcsolatteremtés elősegítésében – hangsúlyozza a pápa. – A követendő út tehát a megtérés, a képzés és a megelőzés útja.

Ferenc pápa üzenetében azt kéri a felnőttektől, hogy mindig felelősséggel végezzék a gondoskodás és a tanúságtétel feladatát. Segítsék elő a nevelés-oktatás megújulását a fiatal nemzedékek körében és a kiskorúak fejlődése érdekében. Ez most, a világjárvány idején még speciálisabb feladat. Végül arra buzdít a Szentatya, hogy a kiskorúak védelme legyen tekintéllyel bíró és megbízható szolgálat, amely teljes mértékben szemben áll a cinkos elhallgatás, az intimitás megsértése és a mások feletti uralkodás jelenségével.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria