Misszionárius szerzetesnővért tüntetett ki a pápa

Ferenc pápa – 2019. március 28., csütörtök | 11:35

Egy olasz misszionárius szerzetesnővért tüntetett ki Ferenc pápa a március 27-i általános kihallgatás végén. A 85 éves Maria Concetta Esu nővér hatvan éve szolgál szülésznőként Afrikában.

Katekézise felolvasása után a Szentatya bemutatta a Szent Péter téren jelen lévő híveknek a 85 éves apácát, Maria Concetta Esu nővért, a szardíniai Szent József Leányai Kongregáció tagját. A szerzetesnő lassan hatvan esztendeje szolgál Afrikában szülésznőként.

A pápa elmondta, hogy 2015-ben, a Közép-afrikai Köztársaságban tett látogatásakor ismerte meg a misszionáriusnőt, amikor megnyitotta az irgalmasság szentévét az ország fővárosában, Banguiban. Az apáca elmesélte neki az életét, amelynek során gyermekek ezreit segítette a világra. Idős kora ellenére akkor is kenun jött át a szomszédos Kongóból, hogy Banguiban bevásároljon. Maria Concetta nővér ezekben a napokban szerzetesi találkozón vesz részt Rómában, elöljárójával együtt érkezett az általános kihallgatásra.

A kitüntetéssel Ferenc pápa háláját és elismerését fejezi ki annak a sok férfi és női misszionáriusnak, papnak, szerzetesnek és világinak, akik Isten országának magvait hintik el szerte a világon. Az ő csendes tanúságtételük nem kerül az újságok címlapjára, pedig életükkel Isten szavát terjesztik, ezért köszönet jár nekik. „Maria Concetta Esu nővér példája segítsen mindenkit abban, hogy megélje az evangéliumot saját közegében” – kívánta a Szentatya.

Az olasz zarándokokhoz intézett köszöntésében a pápa emlékeztetett rá, hogy közeledik a „24 óra az Úrért” elnevezésű kezdeményezés, melyet idén március 29-én és 30-án tartanak. Ehhez kapcsolódóan Ferenc pápa pénteken délután öt órakor bűnbánati liturgiát vezet a Szent Péter-bazilikában. „Jó lenne, ha a templomaink erre az alkalomra hosszan nyitva tartanának, hogy kérhessük és a bűnbocsánat szentségében befogadjuk Isten irgalmasságát” – buzdított a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria