Nagyböjti gondolatokkal köszöntötte a pápa a zarándokokat az audiencián

Ferenc pápa – 2019. április 11., csütörtök | 12:31

Április 10-én, szerdán katekézise felolvasása után Ferenc pápa üdvözölte a világ minden tájáról érkezett zarándokokat.

A szerdai általános kihallgatáson olasz, angol, német, francia, spanyol, portugál, arab, lengyel és horvát nyelvű csoportok vettek részt.

A pápa olaszul szólt a fiatalokhoz, az idősekhez, a betegekhez, valamint az ifjú házasokhoz, így biztatva őket: „Nagyböjti zarándokutunk végéhez közeledik. Az Úr húsvétjának vigasztalása már közel van. Örömmel és reménnyel telve tegyük magunkévá Krisztus érzelmeit, éljük meg teljesen kínszenvedése és dicsősége napjait.”

A nagyböjtből megtisztult szívvel és a Szentlélek kegyelme által megújítva jussunk el húsvétig – kívánta az angol ajkú zarándokokhoz szólva a Szentatya. 

A német hívekhoz fordulva arra buzdított, hogy legyünk mindig hálásak az Úr végtelen jóságáért, aki Jézusban elhalmozott minket kegyelmével.

A spanyol nyelvű zarándokokat arra kérte, hogy tekintsenek Krisztusra a kereszten, aki szeretetével megtisztítja életünket, és megszabadít minket attól a gőgtől, hogy önmagunk urai vagyunk. Hozzátette: Krisztus feltámadásának kegyelme teljesen átalakítja az életünket.

A francia hívekhez szólva a Szentatya a szeretetre helyezte a hangsúlyt: Mivel hamarosan Jézus kínszenvedésére emlékezünk és feltámadását ünnepeljük, ne feledjük, hogy Isten a kereszten jobban szeretett minket, mint amennyire mi valaha is szeretni fogunk. Kérjük, hogy irgalmazzon nekünk!

A portugál zarándokoknak Isten megbocsátásáról beszélt a pápa, arra biztatva, hogy nagyböjt idején kérjük a kegyelmet, hogy megtapasztaljuk Isten megbocsátásának áldását; így képesek leszünk jósággal nézni a világot.

A lengyel híveknek a közelgő virágvasárnap és a nagyhét ünnepéről beszélt a Szentatya: „Nyissuk meg szívünket Isten szeretete előtt, »aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta« (vö. Róm 8,32), hogy üdvözüljünk. Legyen ez az irgalmasság és a kegyelem ideje mindenki számára.”

A horvát csoport a tábori püspök vezetésével érkezett az audienciára április 10-én. A pápa rájuk is Isten áldását kérte, valamint megemlékezett a šibeniki Kolo kórus alapításának 120. évfordulójáról is.

Isten megbocsátása ahhoz kötődik, ahogyan mi megbocsátunk testvéreinknek. Krisztus azt mondja: „Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak… Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is (vö. Lk 6,37–38). Az Úr áldjon meg benneteket, és őrizzen meg mindig a gonosztól! – kívánta végül a Közel-Keletről érkezett arab nyelvű hívekhez fordulva Ferenc pápa. 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria