Nem tervezi a lemondását – Ferenc pápa interjút adott a Reuters hírügynökségnek

Ferenc pápa – 2022. július 4., hétfő | 18:05

A Reuters hírügynökség újságírója, Philip Pullella július 2-án, szombaton 90 perces interjút készített Ferenc pápával, amelyben szó esett a lemondásáról szóló szóbeszédről, elmaradt afrikai útjáról, tervezett oroszországi és ukrajnai látogatásáról és az amerikai abortusztörvényről is.

Ferenc pápa cáfolja, hogy szándékában állna lemondani („Nem jutott eszembe ez a gondolat. Jelenleg nem.”), és cáfolja azt a szóbeszédet is, hogy rákos beteg lenne. Megerősíti viszont a szándékát, hogy Oroszországba és Ukrajnába utazzon, amint lehetséges, talán szeptemberben. Elmondja azt is, hogy tiszteletben tartja az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntését a terhességmegszakításról, és megismétli, hogy határozottan ellenzi az abortuszt.

Néhányan újságcikkekből és a médiában megjelent bizonyos kommentárokból (az augusztus végi konzisztóriumtól kezdve az aquilai látogatásáig, ahol az 1294-ben lemondott V. Celesztin pápa van eltemetve) arra következtettek, hogy szándékában áll lemondani a pápaságról. Ferenc pápa azonban cáfolta ezeket a magyarázatokat: „A véletlen összefüggések miatt néhányan azt gondolták, hogy megismétlődik ugyanaz a »liturgia«. De meg sem fordult a fejemben. Jelenleg nem, jelenleg nem. Igazán!” A pápa ugyanakkor elmagyarázta, ahogyan már korábban is többször megtette, hogy amennyiben az egészsége lehetetlenné teszi szolgálata folytatását, szóba kerülhet a lemondás lehetősége, különösen miután XVI. Benedek már 2013-ban így döntött. „Amikor azt látom, hogy már nem tudom csinálni, megteszem.” Ferenc pápa beszélt Benedek pápa gesztusáról, hangsúlyozva: „jó volt az Egyháznak és a pápáknak”, hozzátéve, hogy „nagy példa” marad előttük. Arra a kérdésre azonban, hogy mikor történhet ez meg, így válaszolt: „Nem tudjuk. Majd Isten megmondja.” Hasonlóképpen fejezte ki magát július 1-jén, pénteken a Telam hírügynökségnek adott interjúban is.

A térdproblémái kapcsán beszélt afrikai utazásáról és arról, hogy szüksége van kezelésre és pihenésre. Elmondta, hogy a halasztás nagy szenvedést okozott neki, mert szerette volna előmozdítani a békét a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Dél-Szudánban is. Hozzátette: „Az orvos azt mondta, ne menjek el, nem vagyok rá képes. Kanadába elmegyek, mert az orvos szerint húsz nap pihenést követően helyrejöhetek.” A riporter megjegyzi, hogy a pápa botra támaszkodva érkezett a Szent Márta-ház földszintjén lévő fogadóterembe. Részleteket is közölt a térde állapotáról, azt mondta, egy rossz lépés miatt „egy kis törést” szenvedett el, a térdszalag pedig begyulladt. „Jól vagyok, lassan gyógyulok” – tette hozzá, elmagyarázva, hogy a törés a lézeres és mágneses kezelésnek köszönhetően gyógyulófélben van. „Most el kell kezdenem mozgatni, hogy ne épüljenek le az izmok. Már jobb, már jobb.”

Ferenc pápa cáfolta azt a szóbeszédet is, amely szerint rákot diagnosztizáltak nála egy évvel ezelőtt, amikor hatórás műtétet végeztek rajta vastagbél-divertikulózis miatt, ami időseknél gyakran előfordul. „A műtét nagyon sikeres volt – mondta és mosolyogva tette hozzá, hogy az állítólagos rákról „semmit nem mondtak nekem”. „Udvari pletykáknak” nevezte az erről keringő híreket: „Az udvari szellem még él a Vatikánban…, ami az abszolút monarchia utolsó európai udvara.” Azt is kijelentette a Reuters riporterének, hogy nem akarja megműttetni a térdét, mert a tavalyi operáció miatti altatás során voltak negatív mellékhatások.

Az interjúban aztán nemzetközi témákra tértek át. Az ukrán helyzetről szólva Ferenc pápa megjegyezte, hogy Pietro Parolin vatikáni államtitkár és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyaltak egymással egy lehetséges moszkvai utazásról. Kezdetben nem voltak jók a kilátások. Először hónapokkal ezelőtt beszéltek a látogatás lehetőségéről, és Moszkva akkor azt válaszolta, hogy nem megfelelő a pillanat. Most azonban mintha valami változott volna. „Szeretnék elmenni Ukrajnába, és előbb Moszkvába akartam menni. Üzeneteket váltottunk emiatt, mert azt gondoltam, az orosz elnök talán nyitva hagy nekem egy kis ablakot, hogy szolgálhassam a béke ügyét… És most lehetséges, hogy miután visszatértem Kanadából, el tudok menni Ukrajnába. Az első teendő, hogy Oroszországba menjek, hogy segíthessek valamiképpen, de szeretnék elmenni mindkét fővárosba.” Moszkváról szólva a Szentatya „nagyon nyitott, udvarias párbeszédről” beszélt, kijelentette, hogy „az ajtó nyitva van”.

A Phil Pullellával való beszélgetésében érintették az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntését is, amellyel módosította a Roe kontra Wade ügyben hozott történelmi döntést, amely legalizálta a nők abortuszhoz való jogát. Ferenc pápa azt mondta, tiszteletben tartja a döntést, de nem áll a rendelkezésére elég információ ahhoz, hogy jogi szempontból véleményt mondjon. Erőteljesen elítélte az abortuszt, ahhoz hasonlította – ahogyan már többször tette korábban is –, mintha valaki „felbérelne egy bérgyilkost”. „Emberi élet ez, a tudomány szerint is… Azt kérdezem: jogszerű és helyénvaló megsemmisíteni egy emberi életet ahhoz, hogy megoldjunk egy problémát?”

Azt is kérték a pápától, foglaljon állást az Egyesült Államokban zajló vitáról, hogy egy katolikus politikus, aki személyesen ellenzi az abortuszt, de támogatja mások döntési szabadságát, áldozáshoz járulhat-e. Az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke, Nancy Pelosi számára például egyházmegyéje, a San Franciscó-i egyházmegye érseke megtiltotta, hogy az Eucharisztiához járuljon, de egy washingtoni plébánián rendszeresen áldozik, a múlt héten pedig a pápa által a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén áldoztatta meg egy pap. „Amikor az Egyház elveszti lelkipásztori természetét, amikor egy püspök elveszti lelkipásztori természetét, az politikai problémát is okoz – kommentálta Ferenc pápa. – Ennyit tudok mondani erről.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria