Online ülésezett a hatfős bíborosi tanács Ferenc pápával a folyamatban lévő vatikáni reformról

Ferenc pápa – 2020. október 14., szerda | 19:20

A pápa és a bíborosi testület október 13-án ezúttal az interneten keresztül tárgyalta meg az új apostoli konstitúció soron következő lépéseit. A változások már elkezdődtek egyes adminisztrációs és gazdasági kérdésekben – állapította meg a pápa.

Nyolc hónap elteltével a világháló segítségével újra összeült Ferenc pápa bíborosi tanácsadó testülete, hogy folytassák a Pastor Bonust felváltó új apostoli konstitúció kidolgozását.

A vatikáni sajtónyilatkozat arról tájékoztat, hogy a nyári hónapokben interneten keresztül folytatták a dokumentum szövegének kidolgozását, melynek frissített vázlatát bemutatták a Szentatyának. A bevett gyakorlat szerint most az illetékes vatikáni dikasztériumok tanulmányozzák a szöveget. A keddi találkozót azért hívták össze, hogy számba vegyék az elvégzett munkát, illetve tanulmányozzák, miként lehet támogatni az új konstitúció alkalmazását, amint az életbe lép. Ferenc pápa, aki a Szent Márta-házból jelentkezett be, megállapította: „A reform már zajlik, bizonyos adminisztratív és gazdasági kérdésekben is.”

Az ülésen jelen volt a tanács hat bíboros tagja: Pietro Parolin érsek, vatikáni államtitkár, Óscar Rodríguez Maradiaga hondurasi érsek, Reinhard Marx müncheni érsek, Seán Patrick O’Malley bostoni ferences érsek, Giuseppe Bertello érsek, Vatikánváros Kormányzóságának elnöke és Oswald Gracias, az indiai Mumbai érseke; továbbá Marcello Semeraro és Marco Mellino püspökök, a testület titkárai. A szentszéki sajtónyilatkozat szerint az előzetes programnak megfelelően decemberre tűzték ki a következő találkozót, melyet szintén online tartanak meg a járványhelyzet miatt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria