Paolo Dall’Oglio, a Szíriában öt és fél éve elrabolt jezsuita rokonait fogadta a pápa

Ferenc pápa – 2019. január 31., csütörtök | 19:18

Január 30-án fogadta Ferenc pápa Paolo Dall’Oglio rokonait. A jezsuita szerzetes hosszú ideig élt Szíriában, újraalapított egy monasztikus közösséget, párbeszédet folytatott az iszlámmal. Az egyik testvére rapénekes – megrendítő dalt írt róla.

Öt és fél évvel ezelőtt, 2013. július 29-én rabolták el Rakkában Paolo Dall’Oglio olasz jezsuita szerzetest, aki újraalapította a szíriai Mar Musa monasztikus közösséget. A vallásközi párbeszéd előmozdítója volt, tisztelte az iszlámot. 

2012 júniusában el kellett hagynia Szíriát: az Aszad-rezsim kiutasította az országból, miután kidolgozott egy tervet arról, hogyan lehet békésen, a demokrácia útját választva kilábalni a háborúból. 2013 elején visszatért Szíriába, túszok kiszabadítása ügyében folytatott tárgyalásokat. Azt lehet tudni, hogy július 28-án Rakkába, az Iszlám Állam fővárosába ment egy találkozóra, amelyet helybeli diákok szerveztek. Készült egy videofelvétel is a találkozóról, amelyen Paolo atya a szabadságért, az egységért imádkozik Szíria és lakói számára. Másnap nyoma veszett. Számos hír kapott szárnyra azóta arról, hogy meggyilkolták vagy magukkal hurcolták a terroristák. Egyelőre nem találtak bizonyítékot a feltevésekre.

Testvére, Pietro Dall’Oglio ismert rapénekes Olaszországban. Megrendítő dalt írt fivéréről Abuna Paolo címmel. „Paolo, hol vagy, kivel vagy, beszélsz, vagy hallgatsz? Talán van valaki, aki meghallgat téged. Talán félsz ott egyedül. Ki tudja, mire gondolsz. A te csended rejtély számunkra, a rád emlékezés átjárja lelkünk mélyét… Számunkra te már győztél… Értelmet találtál az életednek…”

„Nagyon szerette Istent, és ezt a szeretetét úgy akarta kimutatni és gyakorlattá tenni, hogy nem megoszt, hanem egyesít embereket egy olyan helyen, ahol a megosztottság látszott győzedelmeskedni. Szerette Istent, a párbeszédet és az igazságosságot; hidakat épített különböző kultúrák, hitek, hagyományok között. Mar Musa kolostorában együtt imádkoztak muszlimok, katolikusok, ortodoxok” – mondta Paolo Dall’Oglióról testvére, Pietro egy interjúban.

Január 30-án, szerdán délelőtt a Szent Márta-házban fogadta az elrabolt jezsuita rokonait a Szentatya. A találkozón jelen volt a szerzetes édesanyja, négy lánytestvére és egy fiútestvére. „Nem azért találkoztunk, hogy kicseréljük az információinkat, hanem hogy Ferenc pápa közelségét, szeretetét érezzük, aki bátorított minket, hogy továbbra is reménykedjünk” – mondta el a Vatican Insider hírportálnak nővére, Francesca. Reménykednek, mert sok ember tűnt el Szíriában, sokakat várnak haza, köztük két ortodox püspököt is, akiknek elrablását, csakúgy mint Dall’Oglio esetében, eddig nem vállalta magára az Iszlám Állam.

Forrás: Agensir; Vatican Insider

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria