Roma és szinti közösségek tagjait fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2019. május 10., péntek | 12:49

Ferenc pápa május 9-én vezette a Rómában élő roma és szinti közösség imatalálkozóját, amelyen közel ötszázan vettek részt a Vatikánban. A Szentatya fájdalmának adott hangot a diszkrimináció és a faji gyűlölet miatt, amellyel szembe kell nézniük.

Az olasz püspöki konferencia Migrantes Alapítványa szervezte az eseményt, amelyen a roma és szinti kisebbség mellett Gualtiero Bassetti bíboros, a püspöki kar elnöke, továbbá lelkipásztori kisegítők is részt vettek.

A vatikáni imatalálkozót azért szervezték meg, mert Róma külvárosában a helyi lakosok erőszakos tiltakozást szerveztek amiatt, hogy egy önkormányzati ház egyik lakását egy roma családnak utalták ki.

A pápa meghallgatta egy roma pap és egy négygyermekes roma édesanya tanúságtételét. A Szentatya szomorúságának adott hangot amiatt, hogy bőrükön érzik a szegregációt. Kifejtette: a társadalom tündérmesékből él, vagyis sztereotípiákat alakít ki emberekről, mint például „koldusok és bűnösök”. Mindannyian bűnösök vagyunk, mindannyian követünk el hibákat az életben, de nem moshatjuk a kezünket, és nem kereshetünk vélt vagy valós bűnöket másokban – hangsúlyozta a Szentatya. Hozzátette: először mindenki a maga bűneire tekintsen, és ha lát valakit, aki rossz irányba indul, akkor segítsen neki.

A találkozón a pápa kifejezte közelségét a roma és szinti kisebbség iránt. Velük szenved, amikor támadás, gyűlölet és erőszak irányul ellenük. Nem ez a civilizáció, hanem a szeretet – mondta a Szentatya. Megvallotta: haragra gerjeszti, hogy hozzá vagyunk szokva, hogy jelzőkkel beszéljünk emberekről: például hogy valaki csúnya, rossz, gonosz. Ez nem politikai, társadalmi, kulturális vagy nyelvi probléma, hanem az elme és a szív közötti távolság problémája – emelte ki a pápa. – Nem léteznek másodosztályú állampolgárok. Azok a valóban másodosztályú állampolgárok, akik elvetnek embereket azért, mert nem képesek megölelni őket. Ezek az emberek jelzőkkel és rágalmakkal kisöpörnek és elvetnek másokat.

A megfelelő út a testvériség útja – mondta Ferenc pápa. Óva intett annak a veszélyétől, hogy hagyjuk növekedni a haragot és az ellenszenvet, mert a gyűlölet megbetegíti a szívet, az elmét és mindent, ami aztán bosszúhoz vezet. Nevek említése nélkül a Szentatya utalt olaszországi bűnszervezetekre, amelyek a bosszú mesterei; bűnözőkből álló csoport, akik nem akarnak dolgozni.

Beszéde végén a Szentatya mindenkit arra buzdított, hogy ne teremtsen távolságot az elme és a szív között azáltal, hogy jelzőkkel lát el embereket.

Május 9-én este a Szentszék megbízott szóvivője közleményben tájékoztatta az újságírókat arról, hogy a pápa csütörtökön este a Lateráni Szent János-bazilikában találkozott azzal a Casal Bruciato római városnegyedben élő roma családdal, akik az elmúlt napokban fenyegetéseket és rasszista támadásokat szenvedtek el. E gesztussal Ferenc pápa közelségét és szolidaritását akarta kifejezni e családnak, továbbá, hogy még határozottabban elítéli a gyűlölet és az erőszak minden formáját.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Insider; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria