Soha ne utasítsátok el a reményt! – Onkológusokat fogadott a pápa

Ferenc pápa – 2019. szeptember 4., szerda | 13:59

Az Olasz Onkológusok Szövetségének 150 tagját fogadta Ferenc pápa szeptember 2-án délben a vatikáni Kelemen teremben. Hozzájuk intézett beszédében a megelőzésre, az irgalmas gyógyítói gyakorlatra és az eutanázia elkerülésére biztatta a daganatos betegségeket gyógyító orvosokat.

Az orvosokhoz szólva, akik pár hét múlva nemzeti kongresszuson vesznek részt, Ferenc pápa a kutatás és a megelőzés alapvető fontosságát emelte ki, amihez szerinte mindig a klinikai gyakorlatban való fejlődésnek kell társulnia. A Szentatya kérte a szakembereket, hogy teremtsenek kapcsolatokat a kutatás és gyógyítás különféle szakterületei között. Ám mindeközben soha ne feledkezzenek meg az egyes betegekről, akiknek a lehető legjobb kezelést kell biztosítaniuk. Szabják mindig személyre már a diagnosztikát, majd az ápolást is, ami így az „irgalmasság onkológiájává” lesz.

Ferenc pápa állást foglalt az eutanázia ellen, amely csak látszólag áll az emberi szabadság szolgálatában, valójában haszonelvű szemléletből ered, mely a gyógyítást adott esetben hasztalannak tartja, mert a költségek és a beteg állapotának javulása nem áll arányban vele, vagy éppen nem lehet már elkerülni a fájdalmat. Ezzel szemben nagyon fontos a beteg személyes kísérése, fájdalmának lehetséges enyhítése, illetve családi környezet biztosítása hospice-szolgálat keretében. Soha ne válasszák a halált, mert a látszólagos megoldás mögött valójában mindig elutasítják a reménységet.

Beszéde végén Ferenc pápa Jézust az emberiség legnagyobb mesterének nevezte. Az ő szemlélése segítse a betegeket, hogy ne szakítsák meg a szeretet kapcsolatait, és ajánlják fel szenvedéseiket testvéreikért. Jézus ugyanakkor példa az orvosok számára is, amennyiben az ő „kollégájuk”, hiszen az Atya őt küldte az emberiség gyógyítására. Szeretete továbbításának legfontosabb útja a közelség a betegekhez, amihez Mária közbenjárása nyújtson segítséget! – zárta beszédét a pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria