Szentszéki kiállítás a börtönben? – Ferenc pápa április végi velencei útján ide is elmegy majd

Ferenc pápa – 2024. február 15., csütörtök | 19:27

A pápa április 28-án, vasárnap érkezik a lagúnák városába, ahol megtekinti a Velencei Biennálé szentszéki pavilonját a Giudecca szigeten lévő női börtönben, és találkozik a helyi egyházi közösséggel. A pápai út részletes programját később teszik közzé.

Ferenc lesz a negyedik pápa, aki Velencébe látogat. VI. Pál 1972-ben, II, János Pál 1985-ben, XVI. Benedek pedig 2011-ben járt a városban, ahova most annak védőszentje, Szent Márk ünnepe után három nappal, április 28-án az argentin pápa is elzarándokol. A Kultúra és Nevelés Dikasztériuma a Velencei Patriárkátussal közös nyilatkozatban tudatta a pápai út néhány mozzanatát. Ferenc pápa betér majd a 60. Velencei Nemzetközi Művészeti Biennálé szentszéki pavilonjába a Giudecca negyed női börtönében; illetve találkozik a helyi egyházi közösséggel.

A szentszéki pavilonban Az én szememmel című kiállítás tekinthető meg, mely az emberi jogok témájával és a legutolsók, a peremre szorultak világával foglalkozik, ahová szemünk ritkán téved. Ezzel Ferenc pápa tanításának központi elemét, vagyis a találkozás kultúráját igyekszik építeni a szervező vatikáni dikasztérium. Olyan történetek bemutatásával teszi ezt, amelyek számunkra idegennek tűnhetnek, de valójában mindenkit érintenek, mert ugyanarról a szeretetéhségről, életvágyról, értelemkeresésről szólnak, amit a művészet mindig is igyekezett megragadni.

Április 20. és november 24. között látható Az én szememmel projekt, amelyet az Igazságügyi Minisztérium Büntetés-végrehajtási Igazgatóságával együttműködve a velencei Giudecca női börtönben állítanak ki. A művészeti elgondolás Ferenc pápa leveléből indul ki, amelyben a Szentatya arra szólít, hogy lépjünk ki, és nézzünk szembe a perifériák valóságával, amelyek gyakran kívül esnek a kulturális élet körforgásán.

Francesco Moraglia érsek, velencei pátriárka háláját fejezte ki Ferenc pápának az áprilisi látogatásért, ami jelentős esemény lesz, megújítja a helyi közösség hitét és keresztény tanúságtételét. A pátriárka a napokban járt a Vatikánban ad limina látogatáson az északkelet-olaszországi püspöki delegáció élén. Amint elmondta, a pápa látogatása ötvözi majd az irgalmas szeretetet és a kultúrát. A Szentatya megtekinti majd a szentszéki pavilon kiállítását, és találkozik a fogvatartottakkal – ez utóbbi az irgalmasság testi cselekedetei közé tartozik. Ezen túlmenően egy olyan eseményt dolgoznak ki, amelynek a fiatalok lesznek a főszereplői. A látogatás csúcspontja természetesen a szentmise lesz. A pátriárka arra buzdítja a helyi egyházat, hogy lelkileg, egyénileg és közösségileg is készüljenek fel jól erre a fontos kegyelmi eseményre, amelytől hitük fellendítését, keresztény tanúságtételük megújítását várják a régióban.

Nagy örömének adott hangot a velencei polgármester, Luigi Brugnaro is a pápalátogatás kapcsán: „Történelmi nap lesz városunk és régiónk számára. Nagy izgalommal várjuk a Szentatya látogatását, és már most köszönetet mondunk imájáért és szavaiért, amelyekkel megújítja hitünket az Egyházban. Értékes és előremutató látogatása megerősíti majd a béke, a szabadság, a demokrácia és a diplomácia értékeit városunkban és közösségünkben, amelynek történelmi hivatása a befogadás és a párbeszéd a különböző kultúrájú, nyelvű és vallású népek között. Tárt karokkal várjuk a pápát, szívből köszöntjük mindenki nevében.”

Luca Zaia térségi elnök szerint a pápa érkezése jó alkalom lesz arra, hogy újra megerősítse azt a köteléket, amely Veneto és az Egyház között fennáll Szent Márktól kezdve Szent X. Piuszon, Szent XXIII. Jánoson és Boldog I. János Pál alakján át utódaikig. A biennálén való részvétel pedig megmutathatja majd Ferenc pápának az igazi Veneto arcát, amelynek identitása sosem az önmagába zárkózás, hanem a párbeszéd folytonos keresése a kultúrák és a különböző művészeti formák között – nyilatkozta a régióvezető.

Antonio Spadaro jezsuita pap, a Kultúra és Nevelés Dikasztériuma altitkára csodálatosnak nevezi az eseményt, aláhúzva, hogy az Adriano Pedrosa kurátorságával megszervezett biennálé témája: „Külföldiek mindenütt” – és különösen a szentszéki pavilon kiállítása közel áll Ferenc pápa szívéhez. Jelentőségteljes a tény, hogy a szentszéki pavilont a Giudecca negyedben állítják föl a női börtönben, hiszen tudjuk, hogy a Szentatya mennyire közel áll a rabokhoz. A pápa találkozni is fog velük, mert ők vezetik majd körbe a pavilonban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria