Zsidók és keresztények egymás testvérei – A pápa előszót írt „A barátság Bibliája” című könyvhöz

Ferenc pápa – 2019. január 18., péntek | 14:51

A San Paolo Kiadó gondozásában január 18-án megjelenő, „A barátság Bibliája. Részletek a Tórából/Pentateuchusból zsidó és keresztény kommentárokkal” című könyv előszavát az L’Osservatore Romano vatikáni napilap közölte január 16-i számában.

Mind zsidóként, mind keresztényként kétségtelen, hogy az Isten és a felebarát iránti szeretet magában foglalja az összes parancsolatot. Zsidók és keresztények érezzék egymás testvéreinek magukat, akiket ugyanaz az Isten és egy gazdag, közös lelki örökség egyesít, amelyen alapulhat és tovább építhető a jövő – így fogalmaz az előszóban Ferenc pápa.

Kiemeli, hogy a párbeszéd legjobb módja nem az, ha csak beszélünk és vitatkozunk, hanem ha együtt alkotunk és valósítunk meg terveket. A Szentatya tisztában van vele, hogy tizenkilenc évszázadnyi keresztény zsidóellenességhez képest az azt követő néhány évtizedes párbeszéd igen kevés.

Ugyanakkor nagyon sok minden megváltozott, és még most is változóban van – állapítja meg Ferenc pápa. – Intenzívebben kell dolgozni azon, hogy bocsánatot kérjünk, és helyrehozzuk a meg nem értés okozta károkat. A zsidóságot és kereszténységet meghatározó értékeket, hagyományokat és nagy eszméket az emberiség szolgálatába kell állítani. Emellett soha nem szabad elfeledkeznünk a barátság szentségéről és hitelességéről. A Biblia megérteti velünk, hogy nem szabad megsértenünk ezeket az értékeket, hiszen ez az építő párbeszéd előfeltétele – figyelmeztet a pápa, és leszögezi, hogy életbevágó a keresztények önismeretéhez az, hogy előmozdítsák a zsidó hagyomány ismeretét. A Tóra tanulmányozása is ehhez a fontos elkötelezettséghez tartozik.

1990 óta minden évben a keresztény egységhetet megelőző napon tartják a katolikus–zsidó párbeszéd napját a világegyházban az olasz püspöki konferencia kezdeményezésére.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria