„Aludjon rá egyet” – Rábízhatjuk kéréseinket az alvó Szent Józsefre az egyeki templomban

Hazai – 2021. március 30., kedd | 10:00

Ferenc pápa többször elmondta, hogy az íróasztalán lévő alvó Szent Józsefet ábrázoló szobor alá cédulákat szokott elhelyezni az egyetemes Egyház védőszentjére bízva az imaszándékait. Ennek nyomán született meg az ötlet, hogy az egyeki Szent József-templomban található hasonló szobor alá is kéréseket lehessen elhelyezni.

Ferenc pápa 2020. december 8-án Szent József-évet hirdetett, majd december 27-én, Szent Család vasárnapján bejelentette, hogy 2021. március 19-én, Szent József ünnepén megnyitja az Amoris laetitia-családévet. A párhuzamosan futó két tematikus évben különösen is kérhetjük Szent József közbenjárását életünk nehézségeiben.

Az egyeki Szent József-templomban található, álomba merült Józsefet ábrázoló

szobor alá elhelyeztek egy fiókot, amelybe a hívek beletehetik bánataik, nehézségeik, az előttük álló nehéz feladataik, kéréseik feljegyzését tartalmazó cédulákat, bízva Szent József közbenjárásában.

A fiók hagyatékként maradt az egyházközségre. Korábbi tulajdonosa, aki 94 évesen hunyt el, fiatalkorának nehézségeiről, a háborús fogságban megélt fájdalmairól szóló verseit helyezte a fiókba.

Küzdelmes élete ellenére a halálos ágyán nevetve mondta: „Nagyon szeretek élni, gondjaim mindig megoldódtak!”

A templomban elhelyezett alvó Szent Józsefet ábrázoló szobor kalandos úton jutott el Egyekre. Ezt a fajta József-ábrázolást a magyarországi kegytárgyboltokban nem lehet beszerezni, így hosszas keresgélés után Kolumbiában akadtak rá, onnan érkezett a Hajdú-Bihar megyei településre.

A megfogalmazott imaszándékokban a hívek kérhetik Szent Józsefet, hogy járjon közbe gondjaik megoldásában, „aludjon rá egyet”, és szóljon egy jó szót Isten előtt, hogy az Úr akaratának megfelelő megoldást megtalálják.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: PlebaniaTeam – Egyek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria