„Barátaim, a házasság munka” – Családakadémia indult Győrben

Hazai – 2019. szeptember 11., szerda | 13:39

Régi vágy vált valóra, amikor a szeptember 7–8-i hétvégén Győrben elindult a Schönstatt közösséghez köthető Családakadémia képzés. A szervező házaspár, Bartal Gergő és Orsi beszámolóját adjuk közre.

Az összegyűlt családok közös tapasztalata, hogy az egyetlen biblia, amit a mai ember olvas, az a vallásos ember élete. Ezért is tartják fontosnak, hogy kilépve a hétköznapokba törekedjenek magukat is folyamatosan nevelni-növelni, és az értékeiket felmutatni. Úgy látják, a mai személytelen, elidegenítő világ erős családok után kiált, önálló, szilárd jellemű gyermekekre, ehhez pedig erős szülőkre, erős házasságokra van szükség. Tudják azt is, hogy ezt a folyamatos növekedést tanulni lehet. Ha pedig ez így van, akkor tanítani és tanulni kell. 

A Schönstatt közösség által szervezett Családakadémia kezdeményezői ezért olyan szakembereket akarnak képezni, akik tanítani tudják mindazt, amire a házaspároknak szükségük lehet. Erre a lelki szolgálatra jelentkezett kilenc család Győrben; az ő részvételükkel indult el az első győri családakadémiai évfolyam (hazánkban ez már a tizennyolcadik), melyet két házaspár kísér.

A Családakadémia a magyar Schönstatt családmozgalom részeként jött létre 1996-ban. A tizennyolc alapító házaspár közös célkitűzése volt, hogy a családmozgalomban felgyülemlett tapasztalatokat szervezetten továbbadja úgy a mozgalmon belül, mint kívül. Emellett ösztönözte az alapítást a kívülről jött kérés is, hogy a lelkiségi mozgalom ajánlja fel tapasztalatait a nyilvánosság előtt minden kereső közösség és család számára.

(Forrás: csaladakademia.schoenstatt.hu)

A képzést a Kálmán Imre püspöki irodaigazgató által bemutatott szentmise vezette be. A nyitóelőadást a budaörsi Varga Károly és Erika, a családakadémiai képzést 23 éve életre hívó házaspár tartotta.

Az első év fő témája az értékek tudatosítása és felismerése a mai világ fényében, valamint a házasság elmélyítése és erősítése. Ebben képzett előadók segítik a házaspárokat. A második évet ezen értékek továbbadásának gyakorlására szánják majd.

A találkozók legfontosabb részét azok az órák képezik, amikor a házaspárok kettesben beszélgetnek és keresik meg az előadásokból a számukra szóló üzenetet. Ez alatt az idő alatt a gyerekek számára foglalkozásokat szerveztek.

A képzésen részt vevő házaspárok fontosnak tartják, hogy a világ adta kihívásokra választ találjanak, és azt az életükbe beépítsék. Tilmann Beller schönstatti atya fogalmazta meg, hogy a házasság munka. A képzésen elhangzott: „A jó házasság nem szerencse kérdése, hanem két ember megfeszített munkájának gyümölcse.” Ezzel a kétéves felkészüléssel, munkával a házaspárok megerősödnek, hogy a saját maguk értékeit felismerve ki tudjanak lépni a világba, és egyre jobban meg tudják valósítani a Családakadémia jelmondatát: „Erős családok – erős gyerekek a megújuló Magyarországért”.

Fotó: Bartal Gergő és Orsi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria