„Csak a szeretet számít!” – Egyházmegyei pedagógusnap Tabon

Hazai – 2022. június 14., kedd | 18:53

A Kaposvári Egyházmegye intézményeiben dolgozó pedagógusokat köszöntötték Tabon június 10-én. A Zichy Mihály Művelődési Központban szervezett ünnepi műsorban a helyi Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai, óvodásai és tanárai működtek közre. A rendezvényen Varga László kaposvári megyéspüspök elismerésben részesített több iskolai és óvodai dolgozót.

Az ünnepség Szentlélek-hívó énekkel vette kezdetét, melyet követően dramatizált mesét adtak elő a nagycsoportos óvodások.

Ezután Sternóczky László vezetésével az általános iskola zeneiskolai növendékei adtak elő fúvós hangszeren egy dalválogatást, majd két tanuló a pedagógusokat köszöntötte az ünnep alkalmából.

Az iskola énekkara Nemes Réka tanárnő vezetésével Sillye Jenő Múlnak az évek című dalát adta elő, majd Varga László megyéspüspök mondott köszönetet a pedagógusoknak.

„Nélkülözhetetlen a munkátok – fogalmazott a megyéspüspök. – Rengeteg szeretetet adtok és kaptok. Öröm látni, amikor értik a gyermekek, amit átadtok nekik, és öröm látni, ahogyan kibontakozik a kincs a gyermekek életéből. Ezt a munkát szeretettel végzitek. Örülök minden örömnek, amit a hivatásotokban megtapasztaltok” – hangsúlyozta a megyéspüspök, aki ezt követően a tekintélyről, a hitelességről, a tanítás művészetéről és a spiritualitásról beszélt.

„Csak a szeretet számít, mert minden elmúlik, de a szeretet megmarad. Arra minden diák emlékezni fog, hogy szeretettel voltunk-e irántuk, vagy sem. Elfelejthetik, amit tanultak tőlünk, de azt, hogy szerettük-e őket, egy életen át meg fogják őrizni, s aztán tovább is adják. Köszönöm, hogy vagytok, legyetek iskoláink, óvodáink szeretetnektárjai!” – mondta a főpásztor.

„Nagy örömömre szolgál, hogy két év kihagyás után ismét együtt ünnepelhetünk. Ünnepeljük a személyes találkozást, a pedagógusnapot, a tanév végét” – fogalmazott Sziliné Kardos Erzsébet, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) igazgatója, aki elmondta: a Kaposvári Egyházmegye minden évben megköszöni a pedagógusok és a nevelési-oktatási intézményekben dolgozók munkáját, amit díjak, jutalmak átadásával is kifejez. Idén Varga László megyéspüspök a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított országos kitüntetést, a Szent Gellért-díjat, illetve püspöki oklevelet adott át.

A Szent Gellért-díj arany fokozatában részesült Bodóné Pető Magdolna, a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont tanára; illetve Bogáthy József, a Nagyboldogasszony Iskolaközpont nyugalmazott tanára.

A Szent Gellért-díj ezüst fokozatában részesült Hajdu Jolán, a tabi Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanítója; illetve Tóth István Árpádné, a tabi katolikus általános iskola tanítója.

Püspöki elismerésben részesült:

A kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából Dénesné Lassu Andrea tanító; Kalocsainé Pintér Mónika tanár, Szerbné Szabó Katalin tanár, Stróbel János karbantartó.

A tabi Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvodából Olach Jánosné dajka; Princz Gábor tanár; Wilhelmné Dudás Ilona tanító.

A Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda Zalaszabari Tagintézményéből Balogh Andrea tanító, tanár.

A kaposvári Szent Margit Katolikus Óvodából Arnold Józsefné dajka.

A pedagógusnapi műsor végén az iskola ötödik osztályos tanulói Sifter Gergely osztályfőnökkel, püspöki biztossal együtt adták elő zenés műsorukat, ezt követően közös ebéddel zárult az ünnepség.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria