„Elég volt már a szép szavakból” – 72 óra az önkéntesség öröméért

2017. október 13. péntek 09:43

Október 12-én délután a Tesla Budapest kulturális központban sajtótájékoztatót követően megkezdődött a tizedik, jubileumi 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akciósorozat. A csapatok átvették „Több vagy, ha adsz!” feliratú pólóikat, és megtudták, mi lesz a feladatuk.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A nyitóeseményt idén budapesti szociális intézmények javára végzett adománygyűjtéssel is összekapcsolták.

Darvas Márton főkoordinátor rövid bevezetőjében elmondta: a tíz ország közül, amely részt vesz az akcióban, mi vagyunk az elsők, akik a tizedik évfordulót ünnepelhetjük. A jubileum alkalmából idén horvát és cseh résztvevők is érkeztek hozzánk. Ezúttal is több mint hétezren, több mint háromszáz projekt megvalósítóiként élhetik át, mennyire igaz, hogy több vagy, ha adsz; hogy az önkéntes segítségnyújtás mennyire felemelő érzés, és reményt ad a világ számára.

Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban énekese arról a felismeréséről beszélt, hogy szűk környezetünkön túl is észre kell vennünk a világot, és tennünk kell a társadalmi esélyegyenlőségért. „A világ akkor fog változni, ha mi változtatunk rajta, és nem csak elvárjuk, hogy mások változtassanak, vagy panaszkodunk. Hozzuk divatba a jótékonyságot!” – kérte a jelenlevőket, köztük a sajtó munkatársait.

Székely János szombathelyi püspök az irodalomtudós Frederik Ozanamtól vett idézettel kezdte beszédét: „Elegem van már a szép szavakból, tegyünk végre valamit!” Ozanamnak a szeretethimnusz e mondata volt a kedvence: „Szólhatok bár az angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok, vagy pengő cimbalom” – ezért elméleti munkássága, családapai hivatása kiegészítéseként rendszeresen segített Párizs szegényein.

Az utolsó ítéletkor Jézus is azt kérdezi majd tőlünk, segítettünk-e a rászorulókon. A keresztény felnőtté válásnak fontos eleme kellene, hogy legyen a jótékonyság, és Székely János tapasztalatai szerint erre van is fogékonyság a fiatalokban. Olyan eseteket mesélt el, amikor bérmálkozói, akiket egyszer látogatóba vitt egy idősotthonba, annyira megérintődtek az élménytől, hogy még évekkel később is visszajártak beszélgetni, süteménnyel kedveskedni. Egy jobb világhoz jobb emberekre van szükség. Nagylelkűségre, mint Szent Mártoné volt, aki köpenyének felét, amelyet a koldussal megosztott, álmában Jézus vállán látta viszont.

A következő felszólaló Gér András, a Református Egyház zsinati tanácsosa volt. Világunk hiányokkal teli és romlott, Isten mégis szereti. Bennünket, noha esendők vagyunk, arra hívott, hogy legyünk mások, mondjunk ellent a korszellemnek. Váljunk az ő eszközeivé, szeretetének közvetítőivé! A jótékonyságnál nincs jobb „üzlet”: ez a tökéletes fair trade helyzet, hiszen senkitől sem kell hozzá elvenni semmit, sőt mindkét felet gazdagítja.

Gáncs Péter, az Evangélikus Egyház elnök-püspöke a frappáns idei mottót dicsérte, amely csaknem provokációként hat a mai világban, ahol mindenki szerezni akar, és nem másoknak adni. Ám ez a mottó az igazi szabadságról szól, amelyet az idén ötszáz éves reformáció különösen is hangsúlyozott: hogy Isten kegyelméből szabadok vagyunk. Szabadok arra, hogy időt, energiát szánjunk mások segítésére.

Illés Boglárka, az Emmi (az egyik kiemelt támogató) helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a minisztérium mennyire fontosnak tartja az önkéntesség kultúrájának erősítését, népszerűsítését. A 2012-ben megalkotott nemzeti önkéntesstratégia nyomán ma már százból 29 fiatal végez önkéntes munkát (2013-ban még csak 23 volt ez a szám).

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a másik kiemelt támogató, a fővárosi önkormányzat képviseletében arról beszélt, hogy örvendetes jelei vannak az önkéntesség kultúrája terjedésének. A történelem arra tanít, hogy néhány elhivatott ember meg tudja változtatni a világot maga körül. Aki egyszer megérzi az önkéntesség ízét, mindig ezt fogja csinálni, adott hangot reményének.

Lábas Viki és Füstös Bálint, az idei fővédnök Margaret Island két tagja az önkéntesség szelleméről, öröméről számoltak be, amelyet nemrég tapasztaltak, amikor rákbeteg gyermekek számára gyűjtöttek adományokat.

A beszédek után pár perccel, hat órakor, visszaszámlálással útjára indult a 72 óra, majd levetítették a négy díjnyertes filmet – Palánki Dávid, Doszpoth Viktor, Prajda Csaba és Kovács Eszmeralda munkáit –, amelyeket az akció pályázatára érkezett munkák közül a legjobbnak ítélt a zsűri.

Az estét négy minikoncert – Szomszédok, Twentees, Margaret Island, Horvát Boldi – zárta.

Fotó: Merényi Zita

Kiss Péter/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
nekilendulni-szeretetbol-orommel-elbucsuztunk-egerszaloktol2
Nekilendülni, szeretetből, örömmel – Elbúcsúztunk Egerszalóktól

Július 15-én érkezett záró napjához az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat. Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén, Egerszalók búcsúnapján Ternyák Csaba érsek összegzésre kérte a résztvevőket. „Nehézséggel jár kereszténynek lenni, de az öröm és a szeretet az, ami igazán kereszténnyé tesz.”

2018. július 15. vasárnap
ferenc-papa-az-evangelium-hirdetoi-nem-menedzserek-nem-turnezo-celebek
Ferenc pápa: Az evangélium hirdetői nem menedzserek, nem turnézó celebek!

Július 15-én, vasárnap délben az evangélium hiteles hirdetésének jellemzőiről elmélkedett a Szentatya, majd elimádkozta az Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel.

2018. július 15. vasárnap