„Ezeket mind mi kaptuk?!” – Angyalok érkeztek a fülöpi katolikus iskolába

Hazai – 2019. december 20., péntek | 10:00

A nyírbátori Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium diákjai a Katolikus Karitász Angyalbatyu programja keretében megajándékozták a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolába járó hátrányos helyzetű gyerekeket december 18-án a Hajdú-Bihar megyei Fülöpön.

Popovics Ferencné, a fülöpi intézmény vezetője beszámolójából közlünk részleteket.

A gyerekek épp szünetre indultak, mikor azt látták, hogy két megpakolt autóból gyönyörűen becsomagolt ajándékdobozokat hordanak be „nagy” idegen diákok az iskolánkba. Ennyi csodaszép ajándék még soha nem volt nálunk, pontosan 122 darab. Tapintani lehetett az izgalmat, a várakozást, a meglepődést. Záporoztak a kérdések: „Ezeket mind mi kaptuk?… Honnan van?... Mi van benne?… Jaj, de szép! Mikor kaphatjuk meg?...”

Amikor végre sikerült elcsendesíteni az izgatott gyerekeket, megpróbáltuk szavakba foglalni mindazt, ami diákjaink és pedagógusaink lelkében ott, akkor lehetett. Hálánkat és köszönetünket fejeztük ki a nyírbátori köznevelési intézmény képviselőinek: Rácz Tiborné intézményvezetőnek, Babály András iskolalelkésznek és kedves kísérőiknek, amiért idén a náluk már hagyományosnak számító karácsonyi ajándékgyűjtés kedvezményezettjei mi lehettünk.

Különösen jó érzés volt, hogy nem idegen helyről, hanem fenntartónk egy másik iskolájából kaptuk az ajándékokat. Babály atya egyszerű, érthető „gyereknyelven” beszélt diákjainkhoz a karácsony üzenetéről, majd Domoszlai Eszter 5. osztályos tanuló a Szent Erzsébetről szóló – általunk kicsit kiegészített – hálaéneket adta elő. Egy szívből jövő közös éneklés után – szerény vendéglátás közben – tudtunk még kicsit beszélgetni vendégeinkkel a bennünk lévő érzésekről. Jó volt ajándékot kapni, de a jótevőinken azt láttuk, hogy talán még jobb ajándékot adni.

Hálásan köszönjük mindazoknak a diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak, akik által a mi iskolánk minden diákja ajándékcsomagot kapott. A Jóisten áldja meg őket! Bízunk benne, hogy e szép példa hatására diákjaink lelkében megszületett egy kis „magocska”, és idővel ők is magukénak érzik az alábbi bibliai idézetet: „A jó cselekvésben pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk. Ezért tehát, amíg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben” (Gal 6, 9–10).

* * *

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász is bekapcsolódott az Angyalbatyu országos ajándékgyűjtő akcióba; az egyházmegye fenntartásában működő tíz köznevelési intézmény és két Kolping-iskola közel 1000 diákja gyűjtött ajándékokat a szegényebb gyerekek részére. Az ajándékcsomagok az iskolák, valamint a karitász önkéntes munkatársain keresztül jutnak el a rászoruló gyerekekhez, családokhoz.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria