„Ha elrontom a feladatot, akkor is megölelhetem” – Kutyával asszisztált tanórák Debrecenben

Hazai – 2022. május 26., csütörtök | 20:00

Dominó és Lécci rendszeresen látogatják a debreceni Szent József köznevelési intézmény 2. b osztályát. A debreceni iskolában országosan egyedülállóan kutyával asszisztált tanórákat is tartanak 2021 szeptemberétől.

A debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 2021 szeptemberétől heti egy alkalommal a matematikaórákon, 2022. február óta pedig a testnevelésórákon is alkalmazza a módszert a 2. b osztályban.

Az iskola május 24-én vendégeket is hívott a nem mindennapi állatasszisztált órákra, hogy bemutassák kezdeményezésük eddigi eredményeit, és felhívják a figyelmet az új lehetőségre az egyházmegye más köznevelési intézményeiben is.

 

A szakmai napon részt vettek: Bódis Zoltán intézményvezető, Lovas Kiss Antal egyetemi docens (Debreceni Egyetem, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar, Társadalomtudományi Tanszék), Némethné Székely Julianna EKIF-főigazgató, Farkas-Urbin Bernadett intézményvezető-helyettes, Bundáné Takács Brigitta alsós munkaközösség-vezető, a kisvárdai és a nyírtelki egyházmegyei iskolák képviselői, Nagy Lajos, az Aura Segítőkutya Alapítvány vezetője.

A matematikaórát Milotai-Legény Renáta tanítónő, a testnevelésórát pedig Vincze Attila testnevelőtanár vezették, valamint részt vett Nagy Lajos alapítványvezető Dominó és Lécci nevű kutyáival. Az állatasszisztált órák projektjének felelőse, koordinálója a házigazda intézmény tanára, Zombor Márta általános iskolai intézményegység-vezető.

Dominó és Lécci kutyák kedd reggelente érkeznek a 2. b osztályba. Dominó a matematikaórán aktívabb, Lécci pedig a testnevelési órákon asszisztál, központi helyet foglalva el az osztályban.

Ahogy Dominó belép a terembe, minden szem rászegeződik, a figyelmet óra végéig fenntartja, és ilyenkor nincs fegyelmezési probléma sem, a gyerekek ezt így fogalmazták meg:

a kutyák kedvéért jobban viselkedünk.”

Dominó minden egyes feladatban részt vesz a matematikaórán, így a gyerekek játékosan, stresszmentesen, felszabadultan, örömmel sajátítják el a tananyagot. A diákok maguk is megfogalmazták már, hogy a kutya segíti őket a tanulásban.

Dominó kiskosárban viszi a feladatkártyákat, majd a zsámolyon ülve várja, hogy a helyesen megoldott feladatok után megsimogassák, akinek pedig akadt némi nehézsége a feladatmegoldásban, az is megölelheti önbizalom-erősítés gyanánt.

Önbizalmat ad nekem, hogy ha elrontom a feladatot, akkor is megölelhetem”

– írták a gyerekek a bemutatóóra meghívójára. Dominó a játékba is bekapcsolódik, beáll a körbe, és az óra vége felé még mozgásra is aktivizálja a gyerekeket, felugrik, körbefordul stb., a gyerekek pedig utánozzák.

A testnevelésórán látottak szintén csodálkozásra adtak alkalmat a vendégeknek. Volt, hogy a kutya mutatta be a gyakorlatokat, a gyerekek pedig figyelve, pontosan követték azokat. Nyújtás közben kitartóan várták, hogy a kutya elhaladjon a lábuk alatt, és azt is megszokták már, hogy átsétál felettük, mielőtt elkezdenék a fekvőtámaszozást. Az intenzív mozgást igénylő órán senkin sem mutatkoztak a fáradtság jelei. Itt is volt lehetőség az izgalmas játékra, természetesen Lécci bekapcsolódásával. Az állatasszisztált testnevelésórán a fegyelem és a figyelem kerül középpontba, ami a későbbiekben a gyerekek hasznára válik.

Az órák után a meghívott vendégek szakmai megbeszélésen vettek részt. Zombor Márta projektvezető elmondta, a kutyának a gyerekekre gyakorolt jótékony hatása ma már nem kérdéses. A kutyákkal együtt végzett cselekvés nyitottabbá teszi a gyerekeket, felszabadultabbak lesznek, oldódnak a szorongásaik, ezáltal magabiztosabbakká válnak. Emellett az okos, képzett kutyáktól tanulni is tudnak. A négylábúak jelenléte, nyugodtsága, nyitottsága, kötődése, spontán viselkedése jó hatással van a gyerekekre. Ezt látva átvehetik, elsajátíthatják a fegyelmet, figyelmet, engedelmességet, kitartást, szeretetet, hűséget.

Ez ösztönözte a pedagógusokat arra, hogy valamilyen módon közelebb hozzák a kutyákat a gyerekekhez az iskolában, ahol elsősorban tanulnak, és ez sok kisdiáknak igen nagy kihívás, rengeteg szorongással, feszültséggel és kudarccal teli élmény. Nagyon nehéz ezekkel a rossz beidegződésekkel leszámolni, és pozitív élménnyé fordítani a tudás elsajátításának folyamatát. Ebben támogatnak a kutyával segített tanórák.

Lovas Kiss Antal egyetemi docens elmondta, az egyetem két féléves állatasszisztált pedagógiai szakképzést indított el, amely nagy népszerűségnek örvend. A gyakorlati képzés legalább olyan fontos, ezért az egyetem partnerként együttműködik az Aura Segítőkutya Alapítvánnyal. A hallgatók a második félévben, a gyakorlati foglalkozások keretében bemutató órákon vettek részt, amelynek a Szent József köznevelési intézmény adott helyet.

Lovas Kiss Antal hangsúlyozta, a kurzuson nem kutyafelvezetőket képeznek, hanem olyan szakembereket, akik értik és tudják, hogy a segítő kutya mire alkalmazható a pedagógiai munkában, milyen lehetőségek kínálkoznak a segítő kutyák oktatásban való alkalmazásában, valamint hogy megértsék és megtapasztalják azt, hogy mitől jó egy felvezető. A rendszerben jelen lévő kutyák európai szintű, egyedülálló terápiáskutya-kiképző vizsgát végeztek, így teljes biztonsággal részt vehetnek az órákon.

A terápiáskutya-képzés során nagyon sok kutatással találkozhatunk a stresszoldás, a különböző betegségeket felismerő kutyák tekintetében, de kevés vizsgálat folyik arról, hogy milyen hatással vannak a kutyák az egészséges gyermekekre. Most kezd kialakulni az egyetemen ez a képzési struktúra, amely országos szinten is egyedülálló. Ez erősíteni fogja az állatasszisztált pedagógiai irányt is – fogalmazott a szakember.

A szakmai megbeszélésen ezután a résztvevők kötetlen formában osztották meg egymással tapasztalataikat.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria