„Isten úgy bánik veletek, mint fiaival” – Apa-fia zarándoklatot vezetett Felföldi László

Hazai – 2022. október 24., hétfő | 18:50

Hagyományteremtő céllal az édesapákat és fiaikat hívta közös zarándoklatra a Pécsi Egyházmegye főpásztora október 22-én. Százharminc fiatal és idősebb zarándok, köztük több tucatnyi gyermek tette meg a több mint húsz kilométeres távolságot Pécsről Máriagyűdre Felföldi László püspök; Máger Róbert, az Egyházmegyei Hivatal irodaigazgatója és Kovács József püspöki titkár társaságában.

A Zsidóknak írt levélből választott szentírási szakasszal – „Isten úgy bánik veletek, mint fiaival” (Zsid 12,7) – szólították meg a szervezők az egyházmegyében élő édesapákat és fiaikat, és hívták kötetlen találkozásra, istenkapcsolatuk és személyes kötődéseik mélyítésére, tisztázására egy férfias, gyalogos zarándoklat keretében.

„Ahogyan ez a zarándoklat, úgy minden szülő-gyermek kapcsolat is egy speciális út, amelyen végighaladva mindenkinek meg kell élnie az apaság vagy az anyaság egyes szakaszait, állomásait, s amelynek a végére édesapává vagy édesanyává kell válnia.

Különleges kapcsolatra van szükség apa és fia között is,

erre szeretnénk felhívni a figyelmet ezzel a zarándoklattal.

Ugyanakkor minden ilyen kezdeményezésben a teljes családot tartjuk szem előtt, hisz

a teljes család is zarándokúton van a felnőtté válás, felnőtté érés küzdelmében”

– fogalmazott a kezdeményezéssel kapcsolatban Felföldi László pécsi megyéspüspök, aki főpásztori szolgálatában is személyes szívügyének tekinti a családok megerősítését.

„Az Egyháznak azokat a közösségi kapcsolódási pontokat kell megteremtenie és megadnia a családok számára, amelyekben a gyermekek és felnőttek szíve – mint egy szeretetközösségben – állandóan megújul és megerősödik, mert csak így válhatnak derűs és boldog életet megélő, a saját életüket szolgáló közösséggé” – tette hozzá Felföldi László püspök.

A zarándoklat résztvevői reggel 8 órakor indultak Pécsről Pogányon és Bissén át Máriagyűdre.

Esőmentes, kellemes őszi napsütésben gyalogoltak hegyen-völgyön, járt vagy épp járatlan utakon keresztül.

A zarándoklat egyszerre teremtett lehetőséget a férfiak számára a lelki töltekezésre és kínált élményt az apa–fiú kapcsolat építésére, a tartalmas beszélgetésekre és a teremtett világ szépségeiben való gyönyörködésre.

Az út megtétele igénybe vette a testet, ugyanakkor a természet közelsége alkalmat adott az elcsendesülésre vagy éppen személyesebb beszélgetésekre, ahol a kérdéseket és a válaszokat sok esetben az út, a fizikai megpróbáltatás is formálta.

Máriagyűdön Keresztes Andor plébános fogadta a zarándokokat, akik délután 3 óra körül érkeztek meg a kegyhelyre.

A zarándoklat zárásaként három kiemelt imaszándékért: a családokért, az édesapákért és a fiatalokért imádkoztak közösen a résztvevők a bazilikában megtartott szentségimádáson.

Az út során megélt személyes élmények közül IDE kattintva néhányat el is olvashatunk.

A kijelölt pihenőknél és a kegyhelyen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat forró teával és forralt borral kínálta a megfáradt zarándokokat, természetesen minden résztvevőt életkora szerint.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hegyi László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria