Jézus Krisztus valóság! – Kateketikai szakmai napot tartottak Egerben

Hazai – 2023. november 17., péntek | 18:15

Érseki szentmisével kezdődött a főegyházmegyei kateketikai szakmai nap november 16-án Egerben. A program mottója ez volt: „…erősödjetek meg az Úrban!” (Ef 6,10).

A szertartás elején Bárdos Krisztián, a Főegyházmegyei Kateketikai Konzultációs Iroda igazgatója köszöntötte a jelenlévőket.

Ternyák Csaba érsek homíliájában felidézte: az evangéliumban a ferizeusok megkérdezték Jézustól: mikor jön el az Isten országa? Ez a kérdés a mai embert kevésbé foglalkoztatja, ez a hívők számára érdekes. A mai filmek, a „kütyük” a gyerekek kezében virtuális valóságot mutatnak, egy „Isten nélküli mennyországot”, s ezért nehéz helyzetben vannak a papok, hitoktatók, amikor Isten országáról akarnak tanítani, átvezetni a fiatalokat a valóságos öröm felé.

A főpásztor emlékeztetett: Isten országa közöttünk van, és ha Jézussal kapcsolatba akarunk lépni, bármikor megtehetjük. Az elégedetlen, a szomorú keresztény nem lehet hiteles – idézte Ternyák Csaba Ferenc pápa tanítását. A Szentatya azt is mondja, az öröm elengedhetetlenül fontos, s ezt folyton táplálnunk kell magunkban. Az, hogy Jézus velünk van, nem egy virtuális valóság, az maga a valóság. Elég, ha a szentségekre, az Eucharisztiára gondolunk. Jézus Krisztus valóság. Mi nem ideológiát, eszmét hirdetünk, hanem Jézus Krisztushoz akarjuk közel vinni a ránkbízottakat. Minden kor emberének szüksége van az örömhírre, az evangéliumra, azonban programozott hitetlenség vesz körül bennünket, a francia forradalom óta indult változás jegyében, mely az Istennel való kapcsolat sarokba szorítását jelenti.

Az érsek úgy fogalmazott:

„arra kérek minden keresztényt, bárhol és bármilyen körülmények között éljen is, hogy újítsa meg ma a találkozását Jézus Krisztussal!”

Az Agria Tiszk épületében a szakmai program előadásokkal, műhelybeszélgetésekkel folytatódott. Bárdos Krisztián igazgató a Szent István Televízió kérdésére válaszolva elmondta, mindig aktuális feladat a kihívások keresése, s ezekre erős lélekkel kell választ adni.

Aki gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozik, nyelvezetben, gondolkodásban különbségekkel szembesül, ezek áthidalása elengedhetetlen. Legfőbb forrásunk ehhez is Jézus Krisztus, akiből erőt meríthetünk egy-egy helyzet kezeléséhez és a feladat megoldásához.

Az előadásokról felvétel készült, ezek a Szent István Televízió Youtube-csatornáján hamarosan elérhetőek lesznek.

Forrás: Egri Főegyházmegye/Bérczessy András

Fotó: Szent István Televízió/Federics Róbert, Vozáry Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria