„Legyetek a szeretet emberei” – Varga László kaposvári megyéspüspök hálaadó gondolatai Nagybajomban

Hazai – 2021. június 15., kedd | 17:34

Tanév végi hálaadó szentmisét mutatott be június 15-én Varga László, a Kaposvári Egyházmegye főpásztora a nagybajomi Jézus Szíve-templomban. A Kolping Katolikus Szakgimnázium Te Deumán Horváth András nagybajomi plébános koncelebrált. A főpásztor prédikációjában a szeretetben való növekedésre buzdította a diákokat, tanárokat és a szülőket.

A mai ünnepre egy szót hoztam ajándékba, ezt szeretném a szívetekre helyezni. Ez a szó pusztán ennyi: többet. Többet mindannál, mint amit eddig elértetek, tudtok, amit megvalósítottatok. Többet annál, mint ami már a tiétek, hogy életetek végéig növekedjetek. Különösen a hitben és a szeretetben.

Hit és szeretet nélkül nem tudunk élni. Ha mindkettő életfeltétel, akkor annak van értelme, hogy növekedjünk a hitben és a szeretetben.

Állandóan képezzétek magatokat! Soha nem mondhatjátok, hogy most már bőven elég, amit tudtok. Akarjatok többet a tudásból! Akármilyen szakmátok van, akármilyen terület érdekel benneteket, akarjatok mindig többet! Akarjátok felülmúlni a mai magatokat!

Akarjatok mindig többet a hitből!  A hit bizalom. Van egy tanult hitünk, amit a hittanórákon elsajátítunk, de ez csak az értelmünket érinti. Az értelmünk kihat ugyan a cselekedeteinkre, de nem elég jó, erényes embereknek lennünk. Hívő embereknek kell lennünk.

Éljetek meg még több bizalmat Isten iránt, egymás iránt, s bízzatok a bennetek lévő ajándékokban még jobban, mint addig!

Mindenkinek vannak talentumai, képességei, Istentől kapott ajándékai. Merjetek bízni abban, akik vagytok!

Isten a ti életetekben is elrejtette a titkot, fedezzétek fel, bontsátok ki, még többet valósítsatok meg belőle, mint amit eddig sikerült!

Szeretet nélkül egyikünk sem lesz boldog. Ha erre a kérdésre, hogy lehet-e engem szeretni, negatív választ kapunk, akkor boldogtalanok vagyunk, szenvedünk, mert nem szeretnek bennünket. Ha arra a kérdésre, hogy én tudok-e szeretni, negatív választ kapunk, akkor megint boldogtalanná válunk.

Hatalmas erők dolgoznak a szeretet ellen a világban. Legyetek a szeretet tanúi! Még többet adjatok, szeressetek és még több szeretetet fogadjatok be!

Úgy van megalkotva a szívünk, hogy telhetetlen és mértéktelen akar lenni a szeretet befogadásában.

Mivel azt a hatalmas vágyat, ami a szívünkben van a szeretet iránt, nem tudja teljesen betölteni egyetlen ember sem – akár férj, feleség, gyerekek, unokák –, ezért mindig szükségünk van a szeretet teljességére, Istenre.

Tanuljátok meg betölteni a szívetek szeretetvágyát Isten szeretetével!

Ő állandóan jelen van. Ott van veletek, soha nem hagy ott benneteket. Fölkelti napját, ahogy hallottuk, jókra és gonoszokra. Nem vonja vissza a szeretetét attól, aki bűnt követett el, hisz a bűnös is csak akkor tud megváltozni, ha szeretik.

Isten addig szeretet bennünket, amíg megadjuk magunkat ennek a szeretetnek. Merjetek még jobban hinni és bízni Isten irántatok való szeretetében! Akarjatok még többet, teljesebben növekedni a szeretetben életetek végéig! Legyetek a szeretet emberei, a szeretet tanúi ott, ahol éltek, ahová kerültök, s akkor teljes lesz az életetek!” – fogalmazott a főpásztor.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk; Videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria