„Legyünk békességteremtők!” – Százéves a fonyódi Nagyboldogasszony-plébánia

Hazai – 2020. szeptember 14., hétfő | 16:57

Szeptember 14-én, vasárnap Fonyódon szentmisével ünnepelték a Nagyboldogasszony-plébánia alapításának századik évfordulóját. A szentmise után, melyen hét fiatal részesült a bérmálás szentségében, Varga László kaposvári megyéspüspök megáldotta a plébánia alapításának centenáriuma alkalmából a templom oldalán elhelyezett emléktáblát, amelyet a templom első plébánosa, Ify Lajos emlékére készítettek.

Mindannyian, akik meg vagyunk keresztelve, kettős állampolgárok vagyunk – fogalmazott szentbeszédében a főpásztor. – Magyar állampolgárok, ennek a hazának a polgárai, ám a keresztségünk óta Isten országának állampolgárai is vagyunk.

Isten országában, a mennyek országában más törvények uralkodnak, mint e világi országunkban.

Ezt nagyon gyakran elfelejtjük, vagy nem is gondolunk bele, pedig az Isten országa, a mennyek országa örök. A nemzetek, s ez a világ is elmúlik, de Isten országa nem múlik el soha. Melyik a nagyobb? Melyik a teljesebb?

A bérmálásban, amikor a homlokotokat megkenem krizmával, azt mondom: „Békesség veled!” Ez többet jelent annál, hogy jó barátok vagyunk – mondta prédikációjában Varga László püspök.

Minden szentmisében a szentáldozás előtt, a kiengesztelődésben elhangzik: „Az Úr békéje legyen veletek mindenkor!”; a szentmise végén pedig azt mondjuk: „Menjetek békével!” Ez nem azt jelenti, hogy egy kicsit megnyugodtunk, mert szentmisén vettünk részt, s akkor most ezzel a nyugodt szívvel elindulunk a hétköznapok forgatagába.

Küldetésünk van ebben a világban. Az Isten országa állampolgárainak küldetése van az e világi állampolgárságban. Küldetésünk egyik része a békességteremtés. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy lássuk, milyen erővel tagol a gonoszság, mennyire megosztottak az emberi szívek, a családok, a kapcsolatok, a társadalom s az Egyház is. Ebben a világban, Egyházban, Jézus azt mondja, hogy boldogok a békességteremtők, mert ők Isten fiai.

Az erőszak világában a békességteremtés a küldetésünk.

E békességteremtés egyik feltétele a megbocsátás. Jézus a Miatyánkban megtanította nekünk: „Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek!” Komolyan vesszük, vagy csak mondjuk? Eljut a szívünkig, eszünkig, hogy mit is mondtunk? – tette fel a kérdést szentbeszédében a kaposvári megyéspüspök.

Boldogok a békességteremtők – mondja Jézus. Ez a küldetésünk, s a Szentlélek – akinek a kiáradásáért imádkozom most a bérmálkozó fiatalok számára, s akinek az ajándékaiban a többiek már részesültek – a békesség Lelke.

Nem önerőből kell megbocsátanunk, nem önerőből kell békességet teremtenünk. Isten erejével, kegyelmével, a Szentlélek segítségével – hangsúlyozta a főpásztor. – Istennel minden lehetséges, még az is, hogy elengedjük az adósságokat, hogy kiengesztelődjünk egymással, s még az is, hogy szeressük az ellenségeinket.

*

A szentmise végén Varga László püspök megáldotta a fonyódi Nagyboldogasszony-plébánia alapításának centenáriuma alkalmából állított emléktáblát, amely Ify Lajos volt plébános emlékét is őrzi.

Ify Lajos 1920 nyarától Fonyódon szolgált – mondta el az ünnepi eseményen Varga István helytörténész –, ahol akkoriban a mai plébániatemplom helyén egy kis kápolna állt.

Még abban az évben elkezdődött a kápolna átépítése plébániatemplommá, melynek első plébánosa lett Ify Lajos.

A volt plébános iránti tisztelet és hála jeleként a Nagyboldogasszony-templom előtti teret Ify Lajosról nevezték el Fonyódon.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria