„Mint az arany ékszer, olyan a bölcs tanító” – Kitüntették a Nyíregyházi Egyházmegye öt pedagógusát

Hazai – 2021. május 31., hétfő | 15:30

Idén három – hivatását negyven éve gyakorló – pedagógus és két katekéta kiemelkedő munkáját ismerte el a Nyíregyházi Egyházmegye. A díjakat május 28-án a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán adta át Szocska A. Ábel püspök.

A hierarchák tanácsa döntésének értelmében idén sem rendezhettek közös pedagóguszarándoklatot és lelki-szakmai töltekezést kínáló ünnepet Máriapócson a három egyházmegye pedagógusai számára.

A Nyíregyházi Egyházmegyében a tavalyi ünnepséghez hasonlóan idén is csupán a díjátadást rendezték meg. Az egyházmegye oktatási és hitoktatási irodáinak vezetői, Grunda János és Obbágy László, valamint munkatársaik a kitüntetésre felterjesztett pedagógusokat és az egyházmegye legkiemelkedőbb idei katekétáit köszöntötték és jutalmazták.

Szocska A. Ábel beszédében két mondatot idézett, melyekkel a tanító tevékenység értékét és fontosságát ismerteti a Példabeszédek könyve: „Mint az aranyalmák ezüsttányérokon, éppen olyan a szó, amit jókor mondanak.” „Mint az aranygyűrű, s mint az arany ékszer, olyan a bölcs tanító a szófogadó fülnek.” A sok éve a pályán szolgáló pedagógusok tapasztalhatták ennek a két hasonlatnak az igazságtartalmát – magyarázta a főpásztor –, munkájuk gyümölcsét is láthatják, ha visszatekintenek.

Ehhez a bölcsességhez kapcsolódva köszönte meg Szocska A. Ábel a hivatásukat gyakorló pedagógusok „aranyértékű” szolgálatát, az egyházmegye intézményeiben folytatott tevékenységüket.

A főpásztor idén öt pedagógusnak adott át kitüntetést, oklevelet és pénzjutalmat.

Pallai Ágnes, az újfehértói Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola vezetője a katolikus közoktatás legrangosabb elismerését, a Szent Gellért-díj arany fokozatát vehette át vezetői és negyvenéves pedagógusi munkájának elismeréseként.

Oláh Gáborné, a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola tanítója a Nyíregyházi Egyházmegye Köznevelésért díját negyvenéves pedagógusi munkájával érdemelte ki.

Szegediné Godek Margit, a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola tanára szintén az egyházmegye Köznevelésért díját kapta meg negyvenéves pedagógusi munkája elismeréseként.

A pap katekéták közül Mosolygó Marcellt, a civil katekéták közül Majoros Mária hittanárt részesítette püspöki dicséretben Szocska A. Ábel a hitoktatás terén végzett kimagasló munkájukért.

A laudációk ITT olvashatók.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria