„Mint Isten és az ember közös tánca” – A debreceni néptáncegyüttes küldetéséről

Hazai – 2019. július 24., szerda | 11:52

„Az élet olyan, mint az Isten és az ember közös tánca. A táncban van, aki vezet, és ha a partnere követi a lépéseit, akkor a tánc harmonikus és örömteli lesz. Ezt az élet nevű táncot Isten vezeti.” E gondolattal értékeli a Debreceni Hajdú Táncegyüttes munkáját Törő András, aki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus papi felelőse a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében.

A debreceni együttes nemzetközi néptáncfesztiválon képviselte Magyarországot július 7. és 12. között Törökországban, Bursa városában.

A nemzetközi tánctalálkozót meghatározó lelkület kapcsán Tiszai Zsuzsa, a táncegyüttes vezetője kifejtette: a tánc világnyelv. „Olyan kommunikációs forma, amely átível a nemzeteken, kultúrákon és vallásokon. Ernyőként áll a világ felett, és ebben az összetettségben engedi kirajzolódni a szeretet egyszerű, emberi szíveket összekötő üzenetét. Ennek a szeretetnek a tánc általi megélése és továbbadása az együttes olyan hajtóereje, amely a hitből táplálkozik. Abból a hitből, amely nem alkalomszerű, hanem hétköznapjaink, mindennapi döntéseink alapját adja.”

A Debreceni Hajdú Táncegyüttes tagjai világszerte e hit hírnökei. Törökországi útjukat a magyar kulturális értékek közvetítése mellett a tanúságtétel határozta meg, hogy továbbadják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus örömhírét és üzenetét – táncukkal, jelenlétükkel.

Miért választották ezt a küldetést? A magyar virtus, a hagyománytisztelő megjelenés és az elhivatottság megélése olyan művészet, amely magában hordozza a krisztusi út valóságát is. Ezen a ponton találkozik a kongresszus és a táncegyüttes élő és „élet ízű” üzenete.

2020 szeptemberében a hajdúsok azért hívják táncra a világ népeit, hogy minden mozdulatukban felismerjük Isten jelenlétét, amely közöttünk lakozik az Oltáriszentségben.

Forrás: Szilágyi Eszter/NEK; www.iec2020.hu

Fotó: Ambrus Marcsi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria