Szeretettel szolgálni megunhatatlan tevékenység – Karitász-munkatársak lelkinapja Szerencsen

Hazai – 2022. október 13., csütörtök | 15:53

Szerencsen találkozott a Miskolci Egyházmegyei Karitász kötelékében tevékenykedő mintegy hatvan önkéntes munkatárs október 8-án. A lelkinapnak a Szerencsi Általános Művelődési Központ Középiskolai Kollégiuma adott otthont.

A Miskolci Egyházmegyében számos parókián működik karitászcsoport. Ezek között van olyan közösség, mint például Kazincbarcikán, ahol már évek óta szervezetten és jól működik a segítségnyújtás, de jelen voltak olyan önkéntesek is, akik most tanulnak bele a szolgálatba.

A találkozó imaórával kezdődött a szerencsi görögkatolikus templomban. Orosz Atanáz püspök elmélkedésében kiemelte: „Amikor a Karitász működtetésének forrását keressük, az evangéliumot kell alapul vennünk; a szeretet parancsát: »ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!« (Jn 13,34) Ez a parancs válogatás nélkül mindenkire kiterjed.

Az a Karitász legfőbb alapelve, hogy egyaránt szeretünk mindenkit.

Szeretetünk hiteles forrása pedig Jézus Krisztus, az Ő példája nyomán úgy kell segítenünk, hogy a rosszat jóval kell viszonozni, még ha nem is érdemlik azt meg” – hangsúlyozta a püspök. Később Szent Pál apostol üzenetét idézte: „Amíg időnk van, tegyünk jót mindenkivel” (Gal 6,10), hozzátéve: a szentírási szöveg értelmezése alapján az alkalmas pillanatban kell cselekednünk.

Ahhoz, hogy valaki élete végiéig hűséges karitászmunkatárs maradjon, szüksége van stabil személyiségre, helyes önbecsülésre. Csak így lehetséges kimeríthetetlen szeretettel folytatni az önkéntességet – mutatott rá a főpásztor.

Végül az Ukrajnában zajló háború következményeiről osztott meg lesújtó számadatokat; mennyien haltak, sebesültek meg a civil lakosság köréből, köztük gyermekek százai, hányan maradtak fedél és orvosi ellátás nélkül kórházak és lakóházak lerombolása után, és hányan szenvednek az éhínség vagy az ivóvíz hiánya miatt.

A találkozó megszervezésével, a személyes kapcsolatok építésén és a lelki feltöltődésen túl, Csejoszki Szabolcs egyházmegyei karitászigazgató célja az is volt, hogy az egyes közösségek önkénteseinek tevékenységét megismerve jól bevált gyakorlatokkal, ötletekkel is bővüljön a résztvevők szaktudása.

Számos gyakorlati tanáccsal szolgált Csorba Gábor, aki a Szent Erzsébet Karitász Központ igazgatója az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében. Területükön sokkal több plébánia működik, mint a Miskolci Egyházmegyében, ezáltal feladatuk szélesebb körű, és a segítségre szorulók száma is nagyobb.

A küldetés azonban közös: a Jóisten nevében jót tenni másokkal – mondta Csorba Gábor. Hozzátette, hogy ha ezt nem egyedül, hanem közösségben és akár más intézményekkel együttműködésben tesszük, sokkal hatékonyabbá válhat a tevékeny szeretet. Arra is rámutatott, hogy a testi szükséglet mögött sokszor láthatatlan lelki éhség is rejtőzik. Ennek táplálásában tud más vagy több lenni a karitásztevékenység egyéb intézmények szociális segítségnyújtásához képest.

Sokszor nem pusztán adományozással, hanem életvezetési tanácsokkal, tanfolyamokkal, a rászorulókkal együttműködésben lehet eredményeket elérni – hangzott el. Előadásában az igazgató nem hagyta figyelmen kívül a munka során előforduló nehézségeket, akadályokat sem. Ezek ellenére kitartásra bátorította az önkénteseket: „Szeretettel szolgálni megunhatatlan tevékenység.”

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria