25 éve indult újra a katolikus iskola Sárváron

Hazai – 2022. június 13., hétfő | 14:45

Újraindulásának 25. évfordulóját ünnepelte az idei tanévben a sárvári Szent László Katolikus Iskola. A jubileumi gálaműsort június 10-én tartották az intézmény tornacsarnokában.

Az eseményen minden évfolyam képviseltette magát: zenével, verssel, prózai művel vagy tánccal, a pedagógusok pedig közös énekkel színesítették a programot.

Két párhuzamos osztállyal, harmincöt tanulóval és négy tanítóval indult meg 1996. szeptember 1-jén a tanítás a katolikus iskolában – idézte fel a kezdeteket Ördög Tibor igazgató.

Bár az elmúlt huszonöt év lelki, szellemi, fizikai építkezése nehéz és küzdelmes volt, de fáradhatatlanul dolgozunk az iskola fejlesztésén – mondta, és egyúttal kérte a jelenlévőket, imádkozzanak az iskoláért, hogy a jövőben is igazi keresztény nevelést adhassanak a gyermekeknek.

Olyan közösség legyünk, akik összhangot teremtenek a hit, a műveltség és az élet között, hogy tanulóink később helyesen tudjanak dönteni

 – fogalmazott Ördög Tibor.

Az iskola indulásakor még káplánként szolgált Sárváron, ma már a város plébánosa Wimmer Roland, aki beszédében hangsúlyozta: a Szent László Iskola nemcsak Sárvár, hanem a Szombathelyi Egyházmegye egyik jeles intézménye is, ahol jó nevelési és oktatási munka folyik. „Imádkozzunk azért, hogy itt egy jó közösség legyen, hogy a hibák korrigálódjanak, hogy a saját küzdelmeink által mindig képesek legyünk megújulni” – kérte.

A névválasztásról is ejtett néhány szót Wimmer Roland. Bár a település patrónusa a szent király és az egyik templomot is az ő tiszteletére szentelték, mégsem volt magától értetődő a döntés. László életének példája, az ő országépítő tevékenysége azt a várakozást is kifejezi – és üzeni ma is –, hogy a lehetőség egykor életté lesz. Az intézményben az eredmények 25 év elteltével sok mindenben kézzelfoghatóak. A lényeg mégis láthatatlan, mert az csak a szívekben fedezhető fel – tette hozzá. „Sok áldozatos lelkű embernek köszönhető, hogy elindult és fennmaradt az iskola. Mégis a legfontosabb, hogy Istennek mondjunk köszönetet, aki olyan embereket vezetett az iskolába, akik sokat tettek az intézményért. Mi azt szeretnénk, hogy iskolánkban olyan emberek nevelődjenek, akik nemcsak a világot ismerik, hanem annak teremtőjét is, és tanúságot is tesznek róla” – mondta Wimmer Roland.

Akárcsak az iskola elődjének 1889-es alapításához, úgy 25 éve az újraindításhoz is nagy bátorságra és lelkesedésre volt szükség – mondta köszöntőjében Székely János szombathelyi megyéspüspök. Mit ad egy keresztény iskola egy gyermeknek? – tette fel a kérdést a főpásztor a diákoknak. – Egyrészt megtanít, hogy honnan és miért vagyok, merre tart az életem. Megtanít, hogy a világ szeretetből van, és arra születtem, hogy megtanuljak szeretni, valamint hogy földi életem végén kitárt karokkal vár az Isten.

A keresztény iskola megtanít arra, hogy

az igazi erő nem az erőszak, hanem a másik ember boldoggá tétele; hogy az igazi gazdagság nem a zsebünkben, hanem a szívünkben van, és megtanít arra, hogy az igazi boldogság az ember- és istenszeretet megélését jelenti.

A keresztény iskola megtanít arra is, hogy feltegyék a gyerekek a kérdést: mi a terve a Teremtőnek velem, mi Isten álma rólam és a világról? – mutatott rá Székely János, aki a jubileum alkalmából Isten áldását kérte az iskolára, a diákokra, pedagógusokra.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria