76 éve lett vértanú Bódi Mária Magdolna, a fiatal munkáslány

Hazai – 2021. március 23., kedd | 19:43

Március 23-án emlékezünk meg Bódi Mária Magdolna vértanúhalálának 76. évfordulójáról. A litéri munkáslány, vértanú szűz születésének idén lesz a centenáriuma.

Tiszteletreméltó Bódi Mária Magdolna 1921. augusztus 8-án született Szigligeten, szegény uradalmi cseléd szülők gyermekeként. A szülők nem köthettek házasságot, így Bódi Magdolna „törvénytelen”, házasságon kívül született gyermek volt, két testvérével együtt. Szülei nem kaptak, így nem is tudtak vallásos nevelést adni.

Magdi ennek ellenére elsőáldozó lett, ami után Jézus iránti elkötelezettsége fokozódott. Szeretett olvasni, ezért folyamatosan kért és kapott kölcsön könyveket a plébániától, így komoly teológiai tudásra tett szert. Tizenhét esztendős volt, amikor Balatonfűzfőn népmissziót tartottak. Ekkor kezdett megvilágosodni előtte, hogy egészen Jézusé akar lenni. Szerzetes szeretett volna lenni, de ebben egyházjogilag törvénytelen származása akadályt jelentett.

A második világháború idején a nők sorsáról aggasztó híreket hallott, ezért tisztaságuk megvédésére buzdította nőtársait, és elhatározta, hogy élete feláldozása árán is megtartja Jézusnak tett szüzességi fogadalmát.

A szovjet csapatok 1945. március 23-án érkeztek Litérre. Az asszonyok az óvóhely lejáratában tartózkodtak, amikor két fegyveres szovjet katona odament. Egyikük a bunkerban megtámadta a társait védelmező Magdit. A lány ellenállt, és a katonától megszabadulva menekülni igyekezett, miközben a bunker lejáratánál a többieket figyelmeztette: „Annuska, meneküljön, mert magán lesz a sor. Én már meghalok… Édesanyám, menjenek innen, én most már meghalok.” Közben a túlsó kijáratnál megjelent a katona, akinek a szeme alatt vér szivárgott, a lány védekezésének nyoma. Magdit az udvaron meglátva azonnal lőtt. Beszámolók szerint hat lövés fúródott a lány hátába, az első lövésnél megállt, a második lövésnél két karját az ég felé tárta, majd összezárta e szavakkal: „Uram, Királyom! Végy magadhoz!” Majd a zsebében lévő rózsafüzért szorította meg. Az utolsó golyó szíven találta.

Halála után két héttel szülei szentségi házasságot kötöttek, és életük végéig vallásosan éltek.

*

Bódi Mária Magdolna születése 100.  évfordulójához közeledve hálásan köszönjük, hogy Isten Őt nekünk adta, hogy Krisztus iránti mély elköteleződésével, az evangélium hiteles megélésével, testi-lelki tisztaságával, a vértanúságig tartó hűségével ma is követhető példát ad mindannyiunknak – olvasható a Veszprémi Főegyházmegye honlapján. – Emlékezzünk meg Főegyházmegyénk vértanújáról és imádkozzuk el az alábbi imádságot a római szakaszban lévő boldoggáavatási ügye előrehaladásáért, mielőbbi boldoggá avatásáért, oltárra emeléséért:

Ima Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért

Krisztus Királyunk! Szüzességi fogadalmával Magdolna örök hűséget esküdött neked. Gondviselő szeretetedből a zárdaajtó helyett a gyár kapui nyíltak meg előtte. Amilyen szívesen lett volna ismeretlen kis liliom istenszerető jegyeseid koszorújában, ugyanolyan készségesen ment sugározni az isten- és emberszeretetet a rólad megfeledkezett, de mégis jobb sorsra érdemes munkások közé, a gyárba.

„Uram, Királyom! Végy magadhoz!” – ezt az utolsó fohászát is meghallgattad, amikor vérét ontotta érted. Add meg nekünk, Urunk, hogy Magdolnát a szentek társaságában tisztelhessük, mindig a te nagyobb dicsőségedre! Ámen.

*

Tornavölgyi Krisztián veszprémi érseki irodaigazgató egy rövid videóban emlékezik a huszonnégy évesen elhunyt vértanúra:

*

Magdolna címmel játékfilm készült Bódi Mária Magdolna életének két meghatározó napjáról, az egyik természetesen vértanúságának napja. Buvári Tamás alkotását a mártír munkáslány halálának 75. évfordulója alkalmából tavaly mutatták be.

Forrás, fotó és videó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria