A betegek világnapját ünnepelték Győr-Szigetben

Hazai – 2020. március 6., péntek | 9:01

Huszonhetedszer szolgáltatták ki ünnepélyesen a betegek kenetét a győr-szigeti Szent Rókus-templomban február 11-én. Ezúttal Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét az orvosok és pestises betegek védőszentjéről elnevezett templomban.

Az első lourdes-i jelenés tiszteletére Szent II. János Pál pápa 1993-ban február 11-ét a betegek világnapjává nyilvánította. Ehhez kapcsolódóan a győri Egészséges Nemzedékért Alapítvány elhatározta, hogy hagyományt teremt Győr-Sziget városrészben, a Szent Rókus-templomban. Az elhatározást immár több évtizedes töretlen folytatás követte: idén huszonhetedszer tartották meg a betegek világnapját, melyen a szentmise keretében a betegek kenetét is kiszolgáltatják.

Február 11-én Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsekkel Lukácsi Zoltán kanonok, győr-szigeti plébános koncelebrált. A szentmisén jelen voltak a Nemzetőrség, a Vitézi Rend és az Egészséges Nemzedékért Alapítvány képviselői.

Schmidt Péter professzor, a szervezőbizottság elnöke bevezetőjében az orvosok, nővérek ápolók, betegágápoló rendek és valamennyi egészségügyi dolgozó áldozatos munkáját emelte ki. Elmondta, hogy még orvostanhallgatóként Lourdes-ban végzett önkéntes munkát, és a 15 kilométeres gyertyás körmeneteken naponta kísérte a kerekesszékes betegeket. Arról is szólt, hogy számtalan ateista orvos érkezik Lourdes-ba, akik közül sokan, látva a csodálatos gyógyulásokat, megtértek.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek prédikációjában az egyházi karitatív szervezetek jelentőségéről szólt. Hangsúlyozta: fontosnak tartaná a jövőben, hogy a médiában mind több esetben foglalkozzanak betegekkel, például a kemoterápiás kezelés alatt állókkal, a nagy fájdalmat szenvedők életterének bemutatásával, gyógyulásba vetett hitükkel.

A szentbeszédet követően a főpásztor és Lukácsi Zoltán plébános közel ötven előzetesen regisztrált hívő számára szolgáltatta ki a betegek szent kenetét.

Forrás: Schmidt Péter

Fotó: Miserend.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria