A birkózószövetség edzőruhákkal támogatja a Karitász programjában részt vevő gyerekeket

Hazai – 2022. január 12., szerda | 17:57

A nehéz sorsú gyermekek sportolását, egészséges életmódra nevelését támogató együttműködés jött létre a Magyar Birkózók Szövetsége és a Katolikus Karitász között. A szövetség sportruházattal segíti a Karitász felzárkóztató programjában részt vevő gyerekeket. A magyar válogatott emblémáival ellátott edzőruhákat Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmes adta át Budapesten a Körcsarnokban január 12-én.

A Magyar Birkózók Szövetsége otthonába, a budapesti Körcsarnokba hívták a sajtó képviselőit. A szövetség és a Katolikus Karitász között indult összefogás keretében sportruházatot ajánlottak fel a szeretetszolgálat  nehéz sorsú támogatottjainak. A tavaly 100 éves jubileumát ünneplő szövetség válogatottjának edzőcsarnokában felállított dicsőségfalról a sportág olimpiai bajnokaival nézünk szembe, az oldalfalon futó szalagon pedig Európa- és világbajnokságok éremszerzőinek fotói láthatók.

A sajtó képviselőit Ancsin László, a Magyar Birkózók Szövetsége tavaly megválasztott főtitkára üdvözli. A szövetség kereste meg a karitászt, hogy felajánlják a válogatott megmaradt edzőruháit, gálamelegítőit a szeretetszolgálat támogatásában részt vevő gyerekeknek. Ahogy Ancsin László elmondta, hosszú távú együttműködést szeretnének a szeretetszolgálattal. Kifejezte, fontos számukra a nehéz sorsú gyerekek támogatása, a gyakorlat ugyanis azt mutatja, sokuk érdeklődik a sportág iránt. „Számukra kitörési lehetőség volt mindig is ez az egyáltalán nem drága sport, melyhez elég egy cipő és klottnadrág.”

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász elnöke megerősítette, a sport a gyerek napi rutinjába épülve küzdésre, kitartásra tanít, ami épp a leghátrányosabb helyzetű fiataloknak létfontosságú, és a sportolásra rávenni sokkal könnyebb őket, ha van megfelelő ruházatuk. Azt fogalmazta meg, a „krízisbe kerülő ember megtorpan, de ha eszközöket kap ahhoz, hogy továbblépjen, akkor elhiszi, hogy bár könnyebb sodródni a problémákkal, de gyümölcsözőbb kezünkbe venni az életünket”.

Lőrincz Viktor elmondta, mekkora öröm volt az ő és testvére, az olimpikon Lőrincz Tamás számára, hogy több alkalommal találkozhattak gyerekekkel. „Rögtön igent mondtam a karitász felkérésére, mert láttam, hogy mi, sportolók hatással lehetünk a gyerekek életére, ami el tudja őket indítani a sport felé, ez pedig meg tudja változtatni az életüket. Bízom az együttműködésben” – mondta az ezüstérmes birkózó.

Écsy Gábor arról tájékoztatott, az Ormánságban és Somogy megyei falvakban a Katolikus Karitász is részt vesz felzárkóztató programokban, jelenleg 30 településen, egy folyamatosan bővülő hálózatban. Kis lélekszámú, munkalehetőség nélküli falvakban létesített jelenléti pontokon foglalkoznak gyerekekkel, segítve őket tanulásban, sportban és más szabadidős programokban. A főigazgató örömmel fogadta az együttműködést, és megköszönte, hogy Lőrincz Viktor vállalta, személyesen fogja átadni a sportruházatot.

Lőrincz Viktor kérdésünkre elmondta, hétévesen már „beszippantotta az edzőterem”, ahova testvérét követte. „Már akkor eldőlt, hogy birkózó leszek. Mögém és mellém állt a család, támogattak a döntésemben. 13 évesen heti kilenc edzéssel belevetettem magam a sportágba. Szerettem az edzést, a közeget, a küzdelmet. Éreztem, hogy jó úton vagyok, az edzők kihozták belőlem a maximumot. 2010-ben megnyertem a junior Európa-bajnokságot.”

Viktor szerint a fiataloknak meg kell mutatni, hogy érdemes küzdeni. „Remélem, hogy az eredményekkel példát tudunk állítani eléjük. Testvéremmel egyszerű vidéki városból származunk, onnan tudtunk eljutni a dobogóra. A sport mindenkinek kitörési lehetőség, ha komolyan veszi az ember, erkölcsi és anyagi megbecsülést hoz. Merni kell nagyot álmodni” – fogalmazta meg az államvizsgája előtt álló olimpiai ezüstérmes birkózó.

Körbemutatott a dicsőségfalon: „Olimpikonok, világ- és európai bajnokok. Elég nagy a terem, van hely a jövő bajnokainak.”

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria