A budapesti Gyáli úti menekültszállón járt a Máltai Szeretetszolgálat tüdőszűrőbusza

Hazai – 2022. június 8., szerda | 16:01

Május utolsó hétvégéjén, 28–29-én a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) által fenntartott Gyáli úti központba érkezett a Máltai Szeretetszolgálat mozgó tüdőszűrő állomása. Minden, a menekültszállón élő és a szűrővizsgálatot igénylő felnőtt, így mintegy ötven ember részére biztosították az alapvető egészségügyi szolgáltatást.

A rendszeres szűrővizsgálatok nemcsak a kiegyensúlyozott egyéni egészségi állapot megőrzése, hanem a közösségi együttélés miatt is fontosak. A Máltai Szeretetszolgálat Mozgó Tüdőgondozó és Tüdőszűrő-állomása ezért rendszeresen végzi nagy létszámú intézmények lakóinak vizsgálatát. Hogy az ukrajnai háború elől Magyarországra menekült, előreláthatólag hosszabb távon hazánkban maradó emberek is megfelelő vizsgálatokhoz jussanak, a tüdőszűrőbusz a Gyáli úti menekültszállón május utolsó hétvégéjén nyújtott lehetőséget a tüdőszűrés igénybevételére.

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) által fenntartott központban a vizsgálatot kérőkről röntgenfelvétel készült, illetve egy tüdőbetegségekre vonatkozó, részletes kérdőívet is felvettek a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai. A vizsgálaton a menekültszálló szinte valamennyi felnőtt vendége részt vett, kivéve azok a személyek, akiknek a tüdőszűrés valamely okból ellenjavallt (például kisbabát várnak). Az eredmények kiértékelése még folyamatban van.

Dénes Gábor, a Máltai Szeretetszolgálat tüdőszűrőprogramjának vezetője szerint a várható igények alapján a továbbiakban akár több, tartósan Magyarországon maradó ukrajnai menekült egészségét szolgáló szűrésre is sor kerülhet.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: BMSZKI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria