A családokért ajánlják fel a Pécsi Egyházmegye idei bátai zarándoklatát

Hazai – 2021. szeptember 14., kedd | 10:30

Nyolcadik alkalommal szervez gyalogos zarándoklatot a Pécsi Egyházmegye a bátai Szent Vér-kegyhelyre. Az „Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket” (Ter 1,27) mottóval szeptember 18-ára meghirdetett zarándoklat résztvevői – Felföldi László pécsi megyéspüspök kérésére – egyéni imaszándékaik mellett a családokért imádkoznak.

A zarándoklaton gyalogosan, kerékpárral, motorkerékpárral, autóbusszal vagy személyautóval lehet részt venni.

Gyalogos zarándokok indulnak reggel 7 órakor Mohácsról (a mohácsi Fogadalmi templomtól az 56-os úton, Dunaszekcsőn keresztül – körülbelül 24 kilométer), illetve 9.15-kor Bátaszékről (a bátaszéki templomtól, mintegy 10 kilométer). Gyalogosok bárhol csatlakozhatnak a menethez. Mohács és Báta között körülbelül 8 kilométerenként lesznek megállóhelyek, Bátaszék és Báta között a zarándoklat vezetőjének döntése alapján rövid pihenők. Kérik, hogy amely plébániának van zászlója, településtáblája, hozza magával.

A kerékpáros zarándoklat délelőtt 11 órakor indul a mohácsi fogadalmi templomtól; az útvonala megegyezik a Mohácsról gyalog indulókéval. Bátán a kerékpárokat a templomhoz vezető Hunyadi utca elején található faluház udvarában lehet hagyni.

A gyalogos és kerékpáros zarándokok számára az út során, valamint valamennyi zarándok számára a szentmise alatt folyamatos orvosi ügyeletet biztosítanak.

A bátai kegytemplomot személyautóval, autóbusszal, motorkerékpárral nem tudják megközelíteni a zarándokok. A szervezők kérik, hogy akik nem tudnak felmenni a templomhoz gyalog, jelezzék az információs pontnál (a Hunyadi út és a Fő utca kereszteződése) – őket mikrobuszok viszik fel a templomhoz.

Motorkerékpárosok saját szervezésben érkeznek Bátára. A motorkerékpárokat a templomhoz vezető utca melletti faluház udvarában hagyhatják biztonságban.

Személyautóval érkezők számára parkolási lehetőség a bátai Sík Sándor utcában és a Rákóczi utcában lesz. A parkolást polgárőrök irányítják.

Visszautazás: Bátáról Mohácsra, illetve Pécsre a bátai elágazástól induló buszokkal lehet eljutni. A szentmisét és a körmenetet követően közvetlenül, a templomhoz vezető utca közeléből is indul autóbusz Mohácson át Pécsre.

*

Program:

Megérkezéskor a bátai templomban közös imádságot tartanak. A kegyhelyen táblákkal jelzik, hol lesz lehetőségük gyónásra a zarándokoknak.

9–12 között: csendes szentségimádás
12 órakor: Úrangyala imádság
12.15–14.15: vezetett szentségimádás
14.15: rózsafüzér imádság.

A zarándoklatot záró ünnepi szentmisét 15 órakor Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatja be a jelen lévő papság koncelebrálásával. A szentmisét követően körmenetet tartanak a templom körül.

Bátán – az egyházmegyei és a plébániai karitász bevonásával – gyűjtést szerveznek hátrányos helyzetű, szegénységben élő családok támogatására, akiknek gondot okoz a napi megélhetés mellett a tanszerek megvásárlása, a tandíjak, az étkezés és utazási költségek kifizetése, ezért bármilyen értékű pénzadomány sokat jelenthet számukra. Kérik a zarándokokat, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák a családokat.

További információk ITT.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria