A családokért imádkoztak a pálosvörösmarti Mária Parkban

Hazai – 2021. július 20., kedd | 13:00

A Heves megyei településen július 17-én, szombaton immár nyolcadik alkalommal rendeztek különleges hangulatú szentmisét. A meghitt szertartást idén Ternyák Csaba egri érsek celebrálta a Mária Parkban.

A főpásztor szentbeszédében úgy fogalmazott:

„Teljes életet lehet élni, ha szeretetből elkezdünk másokért élni.

A szeretet dinamikája újra és újra energiával tölti fel az embert, aki pedig élete súlypontját saját magán kívülre helyezi, értelmet ad életének, ezáltal nem veszít el semmit, hanem mindent megnyer.”

A szertartáson koncelebráltak a pálos rend tagjai, Puskás Antal tartományfőnök, Borsos János korábbi tartományfőnök, aki pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából július elején mutatott be hálaadó gyémántmisét Pálosvörösmarton, Bátor Botond perjel, valamint Iváncsy Balázs helyi plébános.

A szentmise végén a főpásztor megáldotta a részt vevő családokat.

A liturgia környezete is magával ragadó: a nyugalmat sugárzó Mária Park – a Mária-út részeként – pálos zarándokhely, pihenési, feltöltődési lehetőségekkel. Az ide érkező családok a hely adottságait kihasználva sokszor a füvön ülve hallgatják a szentmisét.

A szemet gyönyörködtető és lelket nyugtató park megálmodója és megalkotója Dobróka László pálos konfráter és családja volt. A helyiek és az ide látogatók között is egyre népszerűbb parkban több műalkotás is megcsodálható: Remete Szent Pál domborműve, Boldog Özséb szobra és egy életnagyságú szoborcsoport, mely azt a pillanatot örökíti meg, amikor Szent István felajánlja a Szent Koronát Szűz Máriának.

Nyolc évvel ezelőtt Katona István akkori egri segédpüspök áldotta meg a helyet, ahol évszázadokon át éltek és imádkoztak a nemzetért a pálos testvérek.

Minden tevékenységük áldás volt, szellemiségük máig hat a településen.

Köszönettel tartozunk nekik azért, hogy vállalják szent hivatásukat, gondolataikkal segítik az istenhívő embereket, hirdetik a Jézus Krisztus-i szeretetet, a megbékélés és a megbocsájtás szükségességét” – fogalmazott Dobróka László.

Forrás és fotó (részben archív): kekesonline.hu/Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria