A cselekvő szeretet jobbá teszi a világot – Elindult az idei „72 óra kompromisszum nélkül” akció

Hazai – 2019. október 11., péntek | 12:15

A „72 óra kompromisszum nélkül” szociális, önkéntes, ifjúsági akciót 12. alkalommal rendezi meg hazánkban a három történelmi keresztény egyház október 10. és 13. között. Az esemény nyitóünnepségére október 10-én, csütörtökön délután került sor a Lágymányosi Ökumenikus Központban.

A szervezők hívására – „Szeretettel szolgáljatok egymásnak” (Gal 5,13) – 9600 fiatal mondott igent idén; ők 120 településen végeznek majd szolgálatot 72 órán keresztül, kompromisszumok nélkül.

A megnyitó rendezvényen Darvas Márton, a „72 óra” főkoordinátora köszöntötte a fiatalokat. Az, hogy a hangulat derűs volt és vidám, természetesnek mondható, Darvas Mártonban pedig van egy vele született adottság, hogy pillanatok alatt képes közvetlen kapcsolatot teremteni mindenkivel.

A fiatalok izgatottak voltak, bár az is elhangzott, hogy talán fáradtak és félénkek. Mindez persze kacagást váltott ki. „Látom rajtatok, lélekben is megérkeztetek; minden adott ahhoz, hogy kihozzátok magatokból a legjobbat, és így többnek is érezhetitek majd magatokat 72 óra után. Mert ha az ember ad másoknak, ő maga is több lesz” – mondta az akció főkoordinátora. Arról is tájékoztatott, Csehországból is érkeztek fiatalok, míg a kölcsönösség jegyében Sepsiszentgyörgyről öten mentek önkénteskedni Csehországba.

Bedekovics Péter, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Irodája vezetője, egyetemi lelkész köszöntőjében felidézte: diákkorában Tiszaföldváron végzett önkéntes szolgálatot, temetői sírokat gondoztak. Először nem lelkesedett, de aztán fokozatosan rájött, hogy ez is fontos dolog – minden olyan tevékenység az, ami szebbé teszi a környezetünket. A református lelkész szentírási hagyománynak nevezte a másokért végzett szolgálatot, ami a szeretetre épül, ahogyan erre az akció idei mottója is utal.

A jó szívvel végzett, cselekvő szeretet jobbá teszi a világot. Ez a „72 óra” célja – mondta Bedekovics Péter, Isten áldását kérve a fiatalok önzetlen szolgálatára.

Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára azt emelte ki, hogy aki a közért tesz valamit, maga is gazdagabb lesz. Pál apostol rómaiaknak írt leveléből idézve kívánta: „Jézus akarata szerint egyetértés legyen köztetek” (15,5).

*

Megkérdeztünk néhány fiatalt, milyen indíttatásból jelentkeztek az önkéntes akcióra.

Barbara csecsemőgondozónak készül, húszéves, itt van vele kétéves kislánya is. Néhány évvel ezelőtt, karácsonykor hajléktalanoknak osztott kenyeret, és ez annyira megérintette a lelkét, hogy azóta sokat önkénteskedik. E három nap alatt is hajléktalanokkal foglalkozik majd, emellett bölcsődében is besegít.

Margaréta az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karára jár, templomában pedig egy kiscsoportot vezet. Magáénak érzi az akció mottóját, és azt, hogy ő maga is gazdagabb lesz azzal, ha önzetlenül segít másoknak, vagy szebbé teszi a környezetét. Még nem tudja, mit fog csinálni, Csordás Gábor atya osztja majd ki a feladatokat a csoportjuknak. 

Laci egy budapesti gimnáziumból érkezett. Elmeséli, hogy náluk családi hagyomány az önkénteskedés, a szülei és a testvérei is gyakorolják, testvérei már több ilyen akcióban részt vettek. Természetes volt számára, hogy jelentkezik. A hangulat nagyon jó, és mellette még valami hasznosat, jót is tesznek. Egyelőre csak annyit tud, hogy a csapatával egy angyalföldi templom festésében fognak segédkezni.

A megnyitó ünnepségen fellépett a Magidom zenekar és Siklósi Örs, az AWS frontembere.

*

A „72 óra kompromisszum nélkül” akció során a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok együtt tesznek másokért, környezetükért, segítenek ott, ahol szükség van rájuk. Az önkéntesek, iskolai csoportok, közösségek olyan feladatokat végeznek majd a következő napokban, mint például intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségek, fogyatékkal élők, idősek számára.

A „72 óra” keretében végzett önkéntes munka a gimnazista diákok számára iskolai közösségi szolgálatként is végezhető.

Fotó: Lambert Attila

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria