A digitális karantén veszélyeire hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász

Hazai – 2020. május 26., kedd | 12:55

A koronavírus megjelenése előtt becslések szerint Magyarországon 1,5-2 millió ember játszott szerencsejátékot, és ebből közel 200 ezren játékfüggőségben szenvedtek. Ez a szám a járvány alatt emelkedhetett. Digitális karanténba zárhatjuk saját magunkat, ha nem figyelünk a függőségre utaló jelekre.

Erre hívja fel a figyelmet a Karitász által összeállított www.jatekfuggosegnelkul.hu oldal, mely a szerencsejáték- és online függőségről, tüneteiről, kialakulásáról, felismeréséről nyújt ismereteket. A honlapról megtudhatjuk azt is, hogy hová fordulhatunk, milyen segítséget igényelhetünk, ha a családunkban, környezetünkben merül fel a függőség gyanúja.

A legnagyobb veszély gyermekeinket fenyegeti. A járványügyi helyzetben elmaradtak a közösségi programok, elterjedt az otthoni munkavégzés, és az online oktatás miatt leszűkült a társas érintkezés. Többet ültünk a számítógép előtt, többször volt kezünkben a telefonunk, és fennáll a veszély, hogy a járvány elmúltával sem változik a helyzet. A mérték nélküli játék vagy „gépezés”, „telefonozás” függőség kialakulásához vezethet. Különösen érvényes ez gyermekeinkre.

Néhány figyelmeztető jel:

• Ha a munkaidő vagy az iskola rovására játszunk…
• Ha a játék miatt gondterheltté válik a magánéletünk…
• Ha egyre több pénzt költünk az online játékra és késztetést érzünk, hogy visszanyerjük vagy még többet nyerjünk…
• Ha az utolsó filléremet is eljátszom, ha kölcsönkérek vagy eladok valamit, hogy játszhassak…
• Ha már az alvásban is zavar a játék…
• Ha valami törvénysértő dolgot csinálok, hogy játszhassak…
• Ha annyira belefeledkezem a játékba, hogy teljesen kizárom a környezetemet…

Szabadulás a digitális karanténból

Mindenki érintett! Ha nem is közvetlenül, de játékfüggőséggel érintett személy lehet a családban, szomszédban, vagy osztálytársaink, munkatársaink, barátaink között. Vajon figyelünk-e rájuk? Teszünk-e értük, vagy csak végignézzük nehézségeiket? Vajon én veszélyeztetett vagyok-e, beismerem-e magamnak, ha már átléptem a határt? Hol a határ? És hol a segítség?

Ezek a kérdések foglalkoztatnak bennünket, hiszen közösségben élünk. A családi szeretet megéléséhez hozzátartozik, hogy figyelünk a saját nehézségeinkre és mások problémájára azokban az időszakokban is, amikor ezt nehezebb megtenni. Ha környezetünkben felmerül, hogy valakinél kialakult a játékfüggőség, érdemes felkeresni konzultáció érdekében egy szolgálatot, amelyik függőséggel foglalkozik, vagy egy önsegítő csoportot. Ebben ad segítséget a www.jatekfuggosegnelkul.hu oldal. Az egyéni konzultációk telefonon és online is elérhetők.

A Katolikus Karitász önkéntesei és munkatársai több területen igyekeznek segíteni, és nem engedik el a rászorulók kezét.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria