A diktatúra somogyi mártír papjairól nyílt kiállítás Kaposváron

Hazai – 2016. október 24., hétfő | 17:30

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján a Kaposvári Egyházmegye tablósorozatot mutatott be „A diktatúra somogyi mártír papjai” címmel. A Somogy Megyei Kormányhivatal galériájában látható kiállítást október 19-én nyitották meg – tájékoztatott Kiss Iván, az egyházmegyei hitoktatási központ vezetője.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A tárlatot Szita Károly, Kaposvár polgármestere nyitotta meg, a megnyitón köszöntőt mondott Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

A huszonkét nagy méretű tabló anyagát Marics József berzencei plébános, történész állította össze. A tárlat korabeli dokumentumok és hiteles tanúvallomások alapján mutatja be a három somogyi mártír pap, Martincsevits Pál, Hajnal Zénó és Padányi Sándor életét és vértanúságuk körülményeit. Az egyházmegye lelkipásztorait 1945-ben gyilkolták meg a Magyarországot lerohanó csapatok bolgár és szovjet katonái.

Az új diktatúra eszmerendszerében a vallás és az egyház idejétmúlt képződmény volt, amelynek az új társadalom felépítésével el kell tűnnie. A diktatúra első tíz esztendejében több tucat papot kínoztak és gyilkoltak meg – legtöbbjük sírját sem ismerjük –, hogy ezzel megfélemlítsék a híveket, papjaikat és püspökeiket.

A három mártír pap emlékét hívőközösségük évtizedek óta őrzi – annak ellenére, hogy egészen a rendszerváltásig nevüket említeni vagy utánuk kutatni tilos és veszélyes volt. Az államapparátus próbált minden nyomot eltüntetni, és alakjukat igyekeztek a nép emlékezetéből teljesen kitörölni. Rajkai István, a kaposvári Jézus Szíve-templom, más néven a „Hősök temploma” plébánosa azonban szívügyének tartja, hogy a hazánkért életüket áldozó világi hősök mellett azokról is méltóképpen megemlékezzünk, akik hitükért haltak vértanúhalált.


Ezért fontos cél, hogy a Marics József által összeállított tablók vándorkiállításként minél több városba, községbe, iskolába eljussanak, így a mártírok igaz története ne vesszen a feledés homályába.

A ferences Hajnal Zénó boldoggá avatását a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány hat másik szerzetesével együtt már elindította, aktájuk Rómában van. Méltó lenne, ha a Gyékényesen Hajnal Zénóval együtt mártírhalált halt Martincsevits Pál és az Inkén hitéért meggyilkolt Padányi Sándor boldoggáavatási eljárása is megkezdődne.

A Kaposvári Egyházmegye mártír lelkipásztorai életében az Úristen mindannyiunk számára világossá tette Krisztus keresztjének titkát. A diktatúra sötétségében Isten megmutatta számunkra – éppen hűséges áldozatvállalásuk által – a hit világosságát, Krisztus követésének lehetőségét. A tablósorozat fontos célja ezért az is, hogy egyre többen imádkozzanak e három hitvalló mielőbbi boldoggá avatásáért.

A diktatúra somogyi mártír papjai című tárlat november 30-ig látható Kaposváron, a Somogy Megyei Kormányhivatal galériájában.

Fotó: Somogy Megyei Kormányhivatal

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria