A doni hősök előtt tisztelegtek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem előtti emlékműnél

Hazai – 2022. január 14., péntek | 12:51

A 79 évvel ezelőtti doni áttörésre és a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg hőseire emlékeztek január 12-én, szerdán Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa előtti második világháborús emlékműnél. A rendezvényen Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára is jelen volt.

A megemlékezésen Totha Péter Joel vezető tábori főrabbi, Horváth Kornél százados, római katolikus tábori lelkész és Máthé Zoltán főhadnagy, református tábori lelkész mondott kegyeleti imát.

A Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat szolgálati ágainak képviselői az életüket a hazáért feláldozó katonák és munkaszolgálatosok emléke megőrzésének fontosságáról beszéltek.

Négyesi Lajos ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszékének egyetemi docense megemlékezésében hangsúlyozta: a magyar emberek számára a második világháború legtragikusabb momentuma a Don-kanyar.

Ha arra keressük a választ, hogy mi volt ez a tragédia, s miben állt ennek a lényege, akkor azonnal választ is adhatunk:

közel százezer magyar katona áldozta életét ott a kétezer kilométerre lévő hazájáért.

Az ezredes kiemelte: a 2. magyar hadsereg jelentette a „csúcsot” az akkori magyar haderőben. Hozzátette: alig húsz esztendővel a trianoni békeszerződés után Magyarország az 1941-es területgyarapodásnak köszönhetően valóban Közép-Európa egyik jelentős országává vált.

Négyesi Lajos ugyanakkor azt is aláhúzta: a 96 ezer áldozat komoly figyelmeztetés számunkra. „Legyünk tisztában azzal, hogy milyen lehetőségeink és képességeink vannak. S egyben figyelmeztetés arra, hogy cselekedeteinknek, döntéseinknek, parancsainknak következményei is vannak” – fogalmazott.

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet és elhelyezték az emlékezés mécseseit a talapzatnál.

Forrás és fotó: Honvédelem.hu; Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria