A férfiaknak is szükségük van az imádságra – Első lelkigyakorlat édesapáknak Sajópálfalán

Hazai – 2020. március 11., szerda | 10:33

Első alkalommal rendeztek háromnapos lelkigyakorlatot családapáknak a sajópálfalai Szentlélek Lelkigyakorlatos Házban március 7–8-án.

Ha bárhol belépünk egy templomba, sokszor tapasztaljuk, hogy a nők vannak túlnyomó többségben. Ha alkalmat teremtünk, és elmegyünk egy-egy lelkigyakorlatra, például Sajópálfalára, ott is ezt tapasztaljuk. Talán fel sem merül bennünk az a gondolat, hogy az erősebb nem képviselőinek is szüksége lenne az imádságra, feltöltődésre. Ugyanúgy szükségük van a hitben vagy a lelkiekben való elmélyülésre, mégis azt látjuk: ők nehezebben szánják rá magukat, másféleképpen élik meg sokszor hitüket.

Egy évvel ezelőtt Makkai László vezetésével az édesanyák töltöttek el egy hétvégét Sajópálfalán. A lelkigyakorlatot záró beszélgetésen merült fel először az a gondolat: milyen jó lenne, ha az otthon maradt férjeknek is lenne lehetőségük egy kicsit elvonulniuk, hogy átélhessék, megtapasztalhassák egy-egy ilyen tematikus lelkinap kegyelmi ajándékait.

Eltelt egy év, és nagyböjt második hétvégéjén Fedor Péter vezetésével a jelenlévőknek lehetőségük nyílt feltérképezni kapcsolataikat: kapcsolatukat Istennel, illetve azokkal az „isteneikkel”, amelyek az Ő helyét szeretnék elfoglalni; valamint kapcsolatukat feleségükkel és gyermekeikkel.

Nagyon fontos, hogy legyen egy jó és aktuális térképünk magunkról és kapcsolatainkról; lássuk és tudjuk, hol járunk, hogy el tudjuk kerülni azokat a kapcsolati szakadékokat, amelyek mindannyiunk életében megjelenhetnek. Péter atya több évtizedes családapai és lelkipásztori tapasztalatai ebben segíthették a jelenlévőket, de a résztvevők egymás életébe, harcaiba is belepillantva új utak felismeréséhez juthattak el, majd megerősödve térhettek vissza családjukhoz.

Szöveg: Bodnár Dániel/Miskolci Egyházmegye

Fotó: Bak László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria