A gyermekekért adtak hálát Vértessomlón

2017. július 3. hétfő, 18:48

Július 2-án elhelyezték a gyermekáldásban részesült családok hálaszíveit a gyermekét tápláló Szűzanya kegyképét őrző vértessomlói templomban. Spányi Antal püspök az idei búcsún új programot hirdetett meg „Együtt képviselni az Egyházat a világban” címmel.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A székesfehérvári megyéspüspök 2011 óta hívja Sarlós Boldogasszony hagyományos búcsúnapjára a várandós édesanyákat, a gyermekáldásra váró házaspárokat, valamint a vértessomlói kegyhely tisztelőit.

A vértesi búcsújáróhelyen az 1990-es években éledt újjá a környékbeliek régi szokása, hogy a püspök vezetésével népviseletbe öltözve, zászlókkal, körmenetben vonulnak a hívek a falu központjából a kegytemplomhoz.

A mintegy ezer – Várgesztesről, Oroszlányból, Környéről, Kecskédről, Alsógalláról és Kisbérről érkezett – zarándok között idén ott voltak a környékbeli települések polgármesterei is.

Spányi Antal a több mint kétezer szál virággal díszített kültéri oltárnál mutatta be az ünnepi, koncelebrált szentmisét. Bedy Sándor plébános a kegyhely történetét felidézve ismertette: a Vértessomlóra telepített hívek 1734. szeptember 7-én ünnepélyes körmenetben hozták a Szűzanyának, a szomorúak vigasztalójának a kegyképét a kapucinusok magyaróvári templomából; az elmúlt évszázadokban a kép előtt sokat imádkoztak Vértessomló és a környező települések lakói, és az idei, 283. zarándoklat ezt a szép hagyományt folytatja.

A szentmise elején a főpásztor megáldotta a tizenkét ezüst hálaszívet, melyet azoknak a családoknak készíttetett az egyházmegye, akik a gyermekét hordozó Mária közbenjárására gyermekáldásban részesültek az elmúlt években.

„Mindenható Istenünk, a családi közösségeknek a te rendelésed szerint a házasság adja meg szilárd alapját. Te azt akartad, hogy a hitvesi életközösség a szeretet és a hűség mindennapi vállalásával, a gyermekáldás elfogadásával a keresztény élet példaképe legyen. Bizalommal kérünk, Istenünk, áldd meg ezeket a hálaszíveket, melybe a szülővé vált házaspárok köszönetük jeléül a gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárására megszületett gyermekek neveit vésették. Adj a házaspároknak továbbra is hitet, türelmet és reményt, hogy állhatatos imádsággal mindenkor bizalommal forduljanak a Szűz Anyához, és családjaik életén mindig legyen a Jó Isten áldása.”

Beszédében Spányi Antal megköszönte a vértessomlóiak és mindazok áldozatos munkáját, akik méltó hellyé tették az Székesfehérvári Egyházmegye kiemelt zarándokhelyét, és megértették, mekkora áldás ez a hely azoknak, akik a Szűzanya kegyképe előtt imádkoznak.

Tizennégy évvel ezelőtt meghirdettünk egy programot Lélegezzünk együtt a világgal címmel, és kerestük a kapcsolatot az élet több területén az emberekkel, hogy az Egyház jelen legyen a világban. Ez a búcsújáróhely is mutatja, hogy ez a program kiteljesedett, itt meg tudtuk szólítani azokat, akik életük egyik legfontosabb állomásához érkeztek, gyermekeket várnak. A családok erősítésére egyre nagyobb számban tudunk fenntartani egyházi iskolákat is, amelyeken keresztül hirdethetjük, a család az emberi élet alapja – fogalmazott a püspök.

Majd arról beszélt, hogy az elsőáldozó gyermekek, a bérmálkozó fiatalok, a jegyben járók, a szülők és a nagyszülők megáldásán keresztül Isten védelmező és szerető kegyelme működik, a Szentlélek ereje megnyilvánul a Szűzanya közbenjárására a Székesfehérvári Egyházmegye többi búcsújáró helyén is. Így erősödik az Egyház egész népe. Fontos, hogy a keresztény család értéke visszatérjen a társadalomba, szemben a mai ideológiai hatásokkal, amelyben sem az egy férfi és egy nő kapcsolata, sem a gyermek születése nem természetes alap, és nem jelent áldást.

Eljött az ideje, hogy tanúságtevően kilépjünk a világba és hitünkben megerősödve Isten kegyelme által megértsük küldetésünket. Ezért új programot hirdetek meg: Együtt akarjuk képviselni az Egyházat a világban címmel – folytatta Spányi Antal. – Mutassuk meg, hogy az Egyház tanítása szerint a fiatalok vágynak a gyermekre, életük örömének, Isten áldásának tekintik a gyermekeket. A Szeplőtelenül Fogantatott Királyné segítsen bennünket, erősítse meg családjainkat! Örüljünk együtt mindazokkal, akik ma azt ünneplik, hogy Isten az életük Ura, Ő a teremtő és szerető Isten, minden ügyünkben Hozzá fordulhatunk.

A szentmise végén a főpásztor megáldotta a családokat, majd az asszisztenciával átvonult a templomba, ahol elhelyezték a hálaszíveket a templom falán.

A fogadalmi tárgyak Ádám Krisztián és Zalavári Fruzsina iparművészek tervei alapján készültek. Az ovális tárlóban elhelyezett ezüstözött szívek jelképezik azt a keresztény hagyományt, miszerint a szív az érzelmek, gondolatok és a bölcsesség helye az emberben, éppen ezért a Szentlélek lakhelye. A vértessomlói hálaszíveket készítő iparművészek az összegömbölyödő magzat, a zárt kagyló és az angyalszárnyak formájából nyertek inspirációt. Szándékuk szerint a hálaszívek a magzatot és az újszülöttet óvó szülői szeretetre utalnak. A kegytemplomban elhelyezett, rézből készült, ezüstözött fogadalmi tárgyakba a szülők köszönetük jeléül gyermekük nevét és születési évét is belevésették.

Spányi Antal püspök végül átadta a tizenkét családnak a hálaszívek emléklapját, majd egyenként megáldotta a hosszú sorokban várakozó fiatal házasokat.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

2019. február 19. kedd
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

2019. február 19. kedd