A kaposvári megyéspüspök is felmentést adott az időseknek a kötelező vasárnapi miselátogatás alól

Hazai – 2020. március 16., hétfő | 11:15

Varga László kaposvári megyéspüspök – egyházmegyéje területére – március 16-án az alábbiakat rendelte el.

A COVID-19 járvány kapcsán, a liturgikus programok tekintetében egyelőre továbbra is a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 5-én kiadott intézkedései vannak érvényben, melyek elérhetőek ITT.

Ismételten, nyomatékosan kérjük, hogy ezeket és a más javasolt óvintézkedéseket mindenki kötelezően tartsa be (testi érintések és pl. „kis kereszt osztása” mellőzése; alapos kézmosás mise előtt és után).

Mindezek mellett:

Mivel az idősebb testvérekre, a 60 év felettiekre, valamint a súlyos és krónikus betegségben szenvedőkre különös veszélyt jelent a vírusfertőzés, ők jogosan félnek attól, hogy részt vegyenek közösségi liturgikus alkalmakon. Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyéspüspök, ha úgy ítéli, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól (vö. CIC 87. kán. 1. §.; 1245. kán.).

A vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól a felmentést – a veszélyes fertőzés elkerülésének céljából – Varga László püspök mint a Kaposvári Egyházmegye főpásztora az egyházmegye területére nézve megadja.

Kérjük tehát a paptestvéreket, hogy nyugtassák meg az idősebb testvéreket, akik nem mernek a járvány idején templomba menni, hogy ezzel nem követnek el bűnt! Arra viszont hívjuk fel figyelmüket, hogy ettől még az Úr napjának megszentelése ugyanúgy parancs számukra: próbáljanak többet imádkozni, s rádión vagy tévén keresztül szentmise-közvetítésbe bekapcsolódni.

Március 16-a hétfőtől a tanítás digitális módon, távoktatásként folytatódik. Ez természetesen érvényes az iskolai hit- és erkölcstan órákra is. Ezenkívül kérjük, hogy ebben az időszakban hagyják el a plébániai hittanokat és katekéziseket is, s minden közösségi összejövetelt! Egyéni szentségimádásra és egyéni imádságra biztosítsunk lehetőséget templomainkban!

Köszönjük a megértést és a közreműködést, s mindezek mellett is kegyelmekben gazdag, imádságos nagyböjtöt kívánunk!

A rendelkezés visszavonásig, továbbá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) ezzel ellentétes rendelkezéséig érvényben van.

Varga László megyéspüspök kifejezi együttérzését és közelségét a koronavírus-fertőzésben szenvedőkkel hazánkban és határainkon túl. Mindenkit arra buzdít, hogy legyen figyelmes és mindent tegyen meg a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében az előírások megtartása, mások bátorítása és a buzgó imádság által.

2020. 03. 16.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Bókay László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria