A katekumenátus volt a Pécsi Egyházmegye februári papi továbbképzésének témája

Hazai – 2019. március 2., szombat | 17:31

A katekumenátus, a felnőtt megtérők keresztény életbe történő beavatása témájában tartottak továbbképzést február 25–26-án Mohácson a Pécsi Egyházmegye papsága számára, mintegy 70 pap részvételével.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hétfő délelőtt rövid ráhangolódással kezdődött Tóth Lászlóné pedagógiai főmunkatárs vezetésével, aki három kérdéssel indította el a közös gondolkodást: Plébániája közösségi életével kapcsolatban milyen nehézségekkel küzd? Hogyan tudja az Egyháztól távolabb lévő embereket megszólítani és a plébánia életébe bekapcsolni? Milyen segítségre lenne szükség?. A válaszként megfogalmazott gondolatok az egész képzést meghatározó szempontokként voltak jelen.

Ezt követően Udvardy György megyéspüspök tartott előadást A plébániai közösség és a katekumenátus címmel. Gondolatmenetében a katekumenátust egy tágabb lelkipásztori összefüggésben tárta fel, amelyben központi szerepet játszik a befogadó plébánia – nemcsak a plébános és a katekumeneket közvetlenül kísérő munkatársak, hanem a plébániaközösség minden egyes tagja.

A katekumenátus ugyanis nem csupán a katekumenek felkészítését és befogadását jelenti, hanem az egész gyülekezet megújulását kell elősegítenie. Ehhez elkötelezett és hitükben fejlődni vágyó hívekre, a pontos szükségletek felmérésére, mindenekelőtt azonban világos és jól meghatározott tanításra van szükség arról, hogy mit jelent keresztény embernek lenni ma.

A főpásztor kiemelte, a beavatás útján nem mást kell követnünk, mint magát Jézus Krisztust, aki életével példaként jár előttünk a tanításban, a gyógyításban, a meghallgatásban, a szeretetszolgálatban, illetve a küldetés elfogadásában és továbbadásában. Az előadás konklúziójaként megfogalmazódott: az Egyháznak van mondanivalója a kereső emberek számára, a mi feladatunk, hogy ezt minél többen meghallják és megismerjék.

Délután Hamzau Relu komlói plébános osztotta meg sok éves tevékenysége tapasztalatait a katekumenátussal kapcsolatban. Őszintén beszélt a kezdeti nehézségekről, a szükséges előkészületekről, súlypontokról. Előadásában kiemelte: mindannyiunkban ott az Isten iránti szomjúság, legfontosabb küldetésünk tehát segíteni az embereknek ezt a szomjúságot felismerni, majd kísérni őket a keresztény közösséghez való tartozás útján. Mindez sok feladattal jár, időt és energiát igényel részünkről, ám az ebbe fektetett munka hosszú távon gazdag gyümölcsöt terem az Egyház számára.

Hamzau Relu a katekumenátusról elmondta, hogy nemcsak a Pécsi Egyházmegyében, hanem a Magyar Katolikus Egyházban is nagyon markáns lehetőség. „Azt hiszem, hogy itt nálunk ennyire komplex módon, részletezve és pontosítva talán most először hangzott el mindez a papok közösségében. Úgy látom, ahogy a délutáni összefoglalóból kiderült, hogy nagyon sokan elgondolkodtak rajta, nagyon sokan már most egy-egy elem kapcsán mélyebb értelmezésbe kezdtek. Bízunk abban, hogy az elhangzottak alapján ez az út vonzó lesz, és paptestvéreim bátorságot kapnak ahhoz, hogy elinduljanak rajta, és pasztorális tevékenységükbe integrálják.”

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Harasztovics Arnold

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria