A Katolikus Szeretetszolgálatnál jártak a gyulafehérvári Caritas képviselői

Hazai – 2022. október 10., hétfő | 17:22

Október 5–6-án a Katolikus Szeretetszolgálat intézményeibe látogatott a gyulafehérvári Caritas Alba Iulia képviseletében a marosvásárhelyi Caritas Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának néhány munkatársa, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek a demencia kezelésével kapcsolatban.

Először a Szeretetszolgálat által működtetett budapest-máriaremetei és soroksári otthonokat keresték fel, majd az intézmény központjába látogattak.

„Színes, élményekben és ismeretszerzésben gazdag volt ez a másfél nap” – mondta a tapasztalatgyűjtésről Cosma István pszichológus, aki az internetet böngészve talált rá a Katolikus Szeretetszolgálat által létrehozott és üzemeltetett demencia.hu oldalra, ahol hasznos információkat talált. Így született meg az ötlet, hogy személyesen is szeretnének tapasztalatot szerezni arról, hogy a magyarországi Szeretetszolgálat idősotthonaiban milyen módszerekkel foglalkoznak a demenciával élő lakókkal.

A soroksári Názáret Otthonban és a máriaremetei XXIII. János Otthonban történt látogatás során megtapasztalt nyitottság és szeretettel teli fogadtatás révén, valamint Vajda Norbert főigazgató és Forsthoffer Erzsébet intézményvezető előadásaival nem csupán szakmailag, hanem emberileg is sokat kaptak – tette hozzá Cosma István.

Szíjgyártó Adrienn pszichológus arról számolt be, hogy jelenleg is többféle program (például daganatostámogató csoport, senior örömtánc, időstorna, számítógép-használati tanfolyam stb.) zajlik a gyulafehérvári nappali foglalkoztatóban, de amit itt tapasztaltak a másfél nap során, az megerősítette őket abban, hogy a korábban megkezdett terápiás foglalkozásokat milyen módon tudják elmélyíteni, illetve hogy melyek azok a külső körülmények, amelyek a demenciában szenvedőket még inkább segíthetik mindennapjaikban.

Forrás és fotó: Katolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria