A keleti és a nyugati kereszténység kapcsolatáról tart előadást Kurt Koch bíboros Budapesten

Hazai – 2021. június 4., péntek | 17:29

A magyar görögkatolikus egyház meghívására Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke június 9-én, szerdán 17 órától a budapesti Párbeszéd Házában a keleti és a nyugati kereszténység kapcsolatáról tart előadást.

A budapesti előadáson – mely a Görögkatolikus Metropólia Keleti teológia, bizánci lelkiség című képzésének záróeseménye lesz – Kurt Koch bíboros bemutatja a keleti és a nyugati kereszténység szerteágazó történelmi kapcsolatrendszerét, s rámutat arra, mit tanulhat egymástól a két hagyomány.

Egy helyütt így beszélt erről: „A nyugati hagyományban a liturgikus gyakorlat és a liturgiatudomány egyaránt az egybegyűlt ünneplő közösségre helyezi a hangsúlyt, következésképp abból a kérdésből indul ki, hogy miként kell alakítani a liturgikus ünnepet úgy, hogy megfeleljen a közösség hívő öntudatának.

A liturgia gyülekezeti perspektívájának túlhangsúlyozásától eltérően a keleti tradíció mindig kozmikus történésként is – sőt legfőképpen kozmikus történésként – értelmezi a liturgiát, ami lényegében annyit jelent, hogy a liturgia, mindenekelőtt

az eucharisztikus liturgia az egész világmindenség eszkatologikus dicsőítő énekének megelőlegezése: a mennyei liturgia áthatja a földi liturgiát, már most jelen van benne, az istentiszteletben tehát összeér ég és föld.

A keleti felfogás szerint a liturgia sokkal több, mint egy kisebb vagy nagyobb emberi közösség összejövetele. Ünneplése kozmikus horizontban történik, átfogja a történelmet és az egész teremtést, áttetszővé teszi a földi liturgiát a mennyei liturgiától elválasztó falat. Nem kellene-e vajon nekünk, nyugati keresztényeknek is újrafelfedeznünk a hit és a teológiai gondolkodás kozmikus dimenzióját? Nem kellene-e engednünk, hogy hasson ránk az ortodox teológia gazdag sugallata?”

A Keleti teológia, bizánci lelkiség képzés II. félévének záróelőadása a képzés eredeti helyszínén, a Párbeszéd Házában (Budapest, VIII. kerület, Horánszky u. 20.) lesz, ahová csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Akiknek nem áll módjában vagy szándékában személyesen részt venni, azoknak lehetőségük van az online közvetítés segítségével is nyomon követni a programot EZEN a linken.

Június 8-án Kurt Koch bíboros a pannonhalmi ökumenikus konferencián tart előadást.

A pannonhalmi programról részletesen ITT olvashatnak.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria