A kevesebb több – Papi lelkigyakorlatot tartottak Vácon

Hazai – 2022. június 25., szombat | 13:00

A Váci Egyházmegye tizenkét papja lelkigyakorlaton vett részt június 13. és 17. között a váci Althann Vendégház és Konferenciaközpontban Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet rektora vezetésével. A papok többsége Vác környékéről érkezett, de volt köztük olyan is, aki egyenesen a perui őserdőből. Az alábbiakban Csák András plébániai kormányzó beszámolóját olvashatják.

Levente atya a rendelkezésre álló pár nap során Szent Ignác módszereinek szellemében vezetett minket a Jézussal való elmélyültebb találkozásra.

A résztvevők közül többen is megállapították, hogy ez a hét más volt, mint a korábban megszokott lelkigyakorlatok. Mindenekelőtt abban különbözött, hogy viszonylag kevesen, „apostoli” létszámban voltunk jelen, de a kisebb létszám egyáltalán nem volt hátrány, mert a személyességet is jobban lehetővé tette.

A résztvevők közös megegyezéssel szilenciumot – közös csendet – tartottak, így az imádságon kívül naponta csak egy alkalom volt a megszólalásra.

Ez súlyt és mélységet adott annak, amit ki akartunk mondani. Ezeken a személyes „megosztási” alkalmakon szabály volt a „no comment”, vagyis nem szólhattunk bele és nem is szólhattunk hozzá ahhoz, amit a másik mondott, továbbá nem is árulhattuk el, mi hangzott ott el. Annyit azonban elárulhatok, hogy meglepő mélységek tárultak fel a résztvevők lelkéből és emlékeiből.

Hálásak voltunk Levente atyának azért, hogy „a kevesebb több” szellemében nem tartott hosszadalmas, kifejtésekkel túlterhelt előadásokat, hanem viszonylag kevés szóval, elmélkedő módon idézett föl egy-egy kiemelt szentírási jelenetet.

Különlegesség volt továbbá a naponta tartott Szent Ignác-i elmélkedő imádság.

Az alkalmak során az előadásokban taglalt szentírási jeleneteket elképzeltük, és belehelyeztük magunkat azokba. Levente atya azzal tette követhetővé ezt az imamódot, hogy nem hagyta gondolatainkat csendben elkalandozni, hanem folyamatosan rövid útmutatásokkal és kérdésekkel látott el, amelyek gondolatainkat terelték.

A zárónapon aztán feloldódott a szilencium, és jó hangulatú beszélgetésen vettünk részt Marton Zsolt püspök atyával a püspökségen, ahol a közös szentmiséket is tartottuk.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Szöveg: Csák András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria