A kincset osszuk meg másokkal – NEK-utótalálkozó a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Hazai – 2021. november 11., csütörtök | 17:41

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) debrecen-nyíregyházi egyházmegyei utótalálkozóját november 6-án rendezték meg Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A házigazda Palánki Ferenc megyéspüspök, a nap vendége Fábry Kornél, a NEK Titkárságának főtitkára volt.

Közel két hónap telt el a szeptember 5. és 12. között megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus óta, az események elevenen élnek emlékeinkben. Az utótalálkozóra sokan eljöttek, hogy megoszthassák élményeiket egymással, közösségeikkel. A találkozó főszervezője és moderátora Krakomperger Zoltán püspöki helynök volt.

A gyülekezési időben a kongresszus eseményeiről szóló, az egyházmegyei hívek, a közösségek, intézmények részvételét bemutató videobejátszások, fotók idézték fel az átélt élményeket, a Jézussal való találkozás kegyelmi megtapasztalásait.

Ezt követően a jelenlévők köszöntötték a szentségi Jézust; a szentségimádást Palánki Ferenc megyéspüspök vezette, aki az imádság után házigazdaként üdvözölte a jelen lévő híveket, lelkipásztorokat és mindenekelőtt Fábry Kornélt, megköszönve neki és munkatársainak a NEK megrendezését, lebonyolítását.

A püspök hálát adott a Jóisten különleges kegyelméért, hogy átélhettük ezt az eseményt, amely a mi életünkben talán már nem fog megismétlődni itt, Magyarországon. Ezért is jelent óriási kegyelmet, hogy részt vehettünk ezen a nemzetközi keresztény találkozón. A főpásztor azt is különlegesnek tartja, hogy a világ jelenlegi helyzetében, a járványhelyzetben mi, magyarok lehettünk az a nemzet, amelyik megajándékozhatta a világ keresztényeit a találkozás élményével.

Fábry Kornél előadásában a kongresszus előkészületeiről is szólt, képek segítségével visszatekintett az eseményekre, valamint megosztott kulisszatitkokat, érdekességeket.

Az előadás felvétele ITT visszanézhető.

A találkozó tanúságtételekkel folytatódott, amelyeket ITT olvashatnak.

Ezt követően Palánki Ferenc megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be, amelyen koncelebráltak a közösségeikkel érkező lelkipásztorok is. A szentmise homíliáját Fábry Kornél mondta.

„Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból, hogyha majd elfogy, befogadjanak benneteket az örök hajlékokba” (Lk 16,9). Jézusnak ez a mondata helyre teszi a világhoz való hozzáállásunkat, amelyben a cél és az eszköz olykor összekeveredik. Ezzel a mondattal Jézus azt tanítja: amit kaptunk, azzal éljünk mások javára. Amink van, azzal másokat szolgáljunk.

Ki lesz a mi barátunk? Aki szeret bennünket – mutatott rá Fábry Kornél, majd az irgalmas szamaritánus példabeszédére emlékeztetett, amelyben a magyar fordítás úgy teszi fel a kérdést: ki volt a felebarátja a pórul járt embernek, a görög fordítás pedig úgy fogalmaz: ki lett a felebarátja…? Mert

azáltal lett a felebarátja, hogy jót tett vele.

Amikor Jézus arra hívja fel a figyelmünket, hogy szerezzünk magunknak barátokat a hamis mammonból, azt mondja, hogy

ránk vannak bízva a föld kincsei, szét van osztva köztünk, de nem vagyunk a tulajdonosai.

Máshol Jézus azt mondja: adjatok és ti is kaptok. Ez egy olyan izgalmas játék, amit érdemes kicsiben elkezdeni. Ha kicsiben hűek vagytok, nagyot bíznak rátok (vö. Mt 25,21).

Pál apostol Rómába készülve levelében megdicsérte az ottaniakat, akik életük árán is befogadták a keresztény közösségeket, és megköszönte, hogy gondoskodtak róluk a hamis mammonból. Mi is erre kaptunk meghívást. Fábry Kornél elmondta: A kongresszus sem jöhetett volna létre országunk vezetőinek nagylelkűsége nélkül. Sok barátot szereztünk Magyarország és az Egyház számára, mert találkozás volt a kongresszus, amit lehet, hogy az ország vezetőinek segítsége nélkül ilyen színvonalon nem tudtunk volna megrendezni.

A kongresszust ünnepként éltük meg. Az ünnep mindig pazarló. Megehetünk egy hamburgert is, de van, amikor fehér asztal mellett meg kell adnunk a módját egy-egy eseménynek.

Jézus erre bátorít bennünket: amink van, abból éljünk a többiek számára. Ez nem pusztán anyagi lehetőséget jelent.

Akár szellemi tulajdonnal, ügyességgel, fizikai segítséggel, egy mosollyal is megszépíthetjük mások életét, de egy imát is képes bárki elmondani, ha van hite, és így barátokat szerezhet. Igazából ezzel válik teljessé az életünk.

A kereszténység altruista, másokért élő vallás. Jézus maga mondja: „Az Emberfia nem azért jött, hogy szolgáljanak neki, hanem hogy ő szolgáljon” (Mk 10,45). A NEK Titkárságának főtitkára Böjte Csaba atyát is idézte, aki úgy fogalmazott,

az anyagi javak olyanok, mint a trágya, ha egy kupacban marad, büdös lesz, ha szétszórjuk a szántóföldre, abból élet fakad.

„Jézus arra hívott bennünket, hogy mindazt a kincset, amit kaptunk az eucharisztikus kongresszuson, vigyük tovább, osszuk meg másokkal. Igen, találkoztunk Jézussal Budapesten, a nevében gyűltünk össze. Ne felejtsük el, hogy másokért élő emberek vagyunk, a forrásunk pedig maga Jézus Krisztus. Éljünk a Krisztustól kapott ajándékainkkal, szerezzünk barátokat neki és magunknak, hogy a szeretet országa épüljön köztünk, és tetteinkben, szavainkban felismerjék, hogy Jézus tanítványai vagyunk!” – fejezte be elmélkedését Fábry Kornél.

A szentmisén a társszékesegyház Bárdos Lajos Vegyeskara szolgált; vezényelt Gebri József.

Szöveg és fotó: Kovács Ágnes

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria