A koronavírus-járvány áldozataira is emlékeznek a kétegyházi kereszttel

Hazai – 2021. szeptember 26., vasárnap | 14:41

Szeptember 18-án, szombaton Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök jelenlétében átadták Kétegyházán, a katolikus temetőben a felújított kápolnát, valamint azt az útszéli keresztet, amelyet a Gyulai és a Széchenyi utca sarkán állítottak.

Fazakas Gusztáv plébános elmondta, csaknem 30 millió forintot nyertek a Magyar Falu Program keretében a katolikus temető fejlesztésére két pályázaton.

A forrásból kívül-belül megújították a kápolnát, korszerűsítették annak fűtési rendszerét, emellett modern mosdót és öltözőt alakítottak ki, térköveztek és kerítést építettek, hamarosan pedig a közvilágítást is kiépítik.

A kápolna búcsújához, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kapcsolódó szentmisén Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök hangsúlyozta: a kereszt a kezdetekkor, amikor üldözték a keresztényeket, a szégyen jele volt, csak később, a 4. századra vált a győzelem jelévé, amely nem a halálra, hanem a feltámadásra emlékeztet. A Krisztushoz való tartozás a garancia arra, hogy az élet nem ér véget a sírban, hanem örök.

Az útszéli keresztet, mellyel a világjárvány áldozataira is emlékezni kívánnak, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Rákócziné Tripon Emese, Kétegyháza polgármestere leplezte le.

„A feszület arra emlékeztet, hogy az életnek két síkja van: egy vertikális, ami az Istennel, illetve egy vízszintes, ami az emberekkel való kapcsolatot jelenti. A kereszt arra hívja fel az erre közlekedők figyelmét, hogy kövessék Jézus Krisztus tanítását” – mondta Kiss-Rigó László püspök, miután megáldotta a feszületet.

A teljes írás ITT olvasható.

Forrás és fotó: Beol.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria