A közös gondolkodásból nem várt gyümölcsök születhetnek – Szinodalitás a Szombathelyi Egyházmegyében

Hazai – 2022. június 1., szerda | 17:29

Ferenc pápa rendelkezése szerint a 2023-as püspöki szinódus előkészítő munkálataiba az egyházmegyék is bekapcsolódtak. Ennek célja a párbeszéd elindítása volt, hogy a szinódus ne csupán püspökök gyűlése legyen a Vatikánban, hanem egy folyamat, amelyből a katolikus hívek világszerte kiveszik a részüket.

A Szombathelyi Egyházmegyében kérdőívet állított össze a pasztorális tanács, amelyen az Egyházunkat, feladatainkat, közösségeinket érintő kérdésekre keresték a választ. Személyes találkozókat is tartottak Székely János megyéspüspökkel, ahol elmondhatták a megjelentek, hogy ők miben és hol látják a változás szükségességét.

A kérdőíves felmérés eredményeit ITT lehet letölteni.

*

Milyen hatása van a szinodális folyamatnak az egyes plébániák életére? Mik a főbb következtetései a kérdőívre adott válaszoknak? Hol és mit kellene tenni az előrelépés érdekében? – többek között ezekről a témákról beszélgettek Székely János püspökkel a Martinus 2022. júniusi számában olvasható interjúban, amely június 3-ától kapható a Martinus Könyvesboltban, illetve a plébániákon.

„A szinódusi találkozók a családokkal, idősekkel, atyákkal, hitoktatókkal, akolitusokkal, fiatalokkal, szegényekkel testvéri, örömteli, őszinte hangulatban zajlottak, és átjárta őket az imádság légköre. Senki sem akarta a krisztusi tanítást megváltoztatni, hanem a legtöbbekből az Egyház és az evangélium iránti őszinte szeretet és tenni akarás szólalt meg – mondta az interjúban a főpásztor. – Ezek a találkozók megerősítették bennem az elhatározást, hogy

mostantól fogva minden évben szervezünk majd hasonló találkozókat, hogy meghallgassuk egymást egyházmegyénk helyzetéről, az evangelizációról, és hogy hallgassuk együtt a Szentlélek sugallatait, mit üzen nekünk, mire hív bennünket. (...)

Az egyik atya, aki plébániai szinódusi találkozót hívott össze, elsőre elszomorodott, mert alig több mint tízen jöttek el az alkalomra. A beszélgetés mégis körülbelül két órán át tartott, és sok nagyon jó gondolat, terv fogalmazódott meg. Annak ellenére, hogy az atya már sok-sok éve volt ezen a plébánián, és új kezdeményezésekbe már évek óta nem fogott bele, a találkozó után nagy lelkesedés töltötte el, és elhatározta, hogy előadás-sorozatot indít felnőttek számára. Az első alkalommal közel százan jöttek el, pedig nem városi plébániáról van szó. Ehhez hasonló gyümölcsei lehetnek a szinódusi találkozóknak.

Atyák és hívek együtt, testvéri és őszinte hangulatban beszélnek Egyházunk életéről, és ebből a közös gondolkodásból, tenni akarásból, hitből és imádságból nem várt gyümölcsök tudnak születni...”

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria