A lajosvári fertálymestereknek állítottak emléket Egerben

Hazai – 2022. május 24., kedd | 9:00

Kopjafát állított az elhunyt fertálymesterek tiszteletére az eger-lajosvárosi közösség a városrész templomának kertjében, és megáldották a fatimai kegyszobor mását május 13-án.

Rózsafüzér imádsággal, szentmisével kezdődött az ünnepség a fatimai jelenés évfordulóján.

Koós Ede plébános szentbeszédében örömének adott hangot, hogy a lajosvárosi közösség együtt köszönti a Szűzanyát, és e napon egy Mária-monogrammal díszített kopjafát is megáldhat a templom kertjében.

Fehér József fertálymester kezdeményezésére és finanszírozásával történt ennek kivitelezése. Mint mondta: évekkel ezelőtt javasolta Oláh István vicekapitány, hogy a városban tevékenykedő fertálymesteri negyedek állítsanak kopjafát.

A munkálatokban közreműködött Simon László, Krupa Sándor és Trembeczki Gyula, a kopjafát Kiss István faragta.

A lorettói litánia elimádkozása után a lajosvárosi fertálymesterek megemlékeztek négy elhunyt társukról, Lengyel Miklósról, Deli János plébánosról, Montvai Miklósról és Cseh Zoltánról. Koós Ede plébános megáldotta a fatimai kegyszobor mását és a kopjafát.

Amint a szertartáson elhangzott: fontos, hogy jelek vegyenek körül bennünket, és az is lényeges, hogy észrevegyük a jeleket, jelzéseket, melyeket kapunk.

A kopjafa a templomkertben egy emlékfa mellett áll, melyet a templom felszentelésének 80. évfordulóján ültettek a fertálymesterek.

*

A fertálymesterek az észak- és nyugat-magyarországi szabad királyi és mezővárosokban általános rendészeti (különösen tűzrendészeti) és közbiztonsági feladatokkal megbízott tisztségviselők voltak, akit évente a városrész rangos polgárai közül választottak. A városi tanács és a városrész között közvetített, és munkájáért fizetséget általában nem kapott.

Egerben máig megőrződött a fertálymesterség hagyománya – írják az Egri Fertálymesteri Testület honlapján –, de amióta a városi hivatalokról és azok munkaköréről törvények intézkednek, szerepük megváltozott, már nem hivatali, inkább tisztes társadalmi tevékenységet látnak el, de továbbra is a negyedeik szószólói a városi hatóság előtt. Különös gondot fordítanak a kerületükben élő árvákra, özvegyekre. A negyedek szegényebbjei, elhagyatottjai ma is szívesen keresik föl fertálymesterüket sok ügyes-bajos dolgukban.

Forrás: Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria