A magyar és szlovák görögkatolikus egyházak vezetői is elutasítják az LMBT-ideológia terjedését

Hazai – 2019. augusztus 24., szombat | 10:26

Stanisław Gądecki, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke augusztus 9-én adott közre nyilatkozatot az LMBT-mozgalom (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) ideológiájának térnyerése kapcsán. Más egyházi elöljárók mellett a magyar és a szlovák görögkatolikus egyházak vezetői is támogatásukról biztosították a lengyel főpásztort.

Az augusztus eleji nyilatkozat miatt sok támadás érte Stanisław Gądeckit, ezért – több püspökkari elnökhöz hasonlóan – Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is országa püspökeinek támogatásáról biztosította a lengyel főpásztort nyílt levelében. E megnyilatkozásokhoz csatlakoztak augusztus 23-án közzétett nyilatkozatukban a magyar és szlovák görögkatolikus egyházak vezetői is.

Közös álláspontjukat adjuk közre az alábbiakban.

A család a társadalom és a nemzet alapvető sejtje. A természet rendje szerint a családból származik, formálódik és növekszik minden emberi lény. Ezért arra kérünk minden jóakaratú embert, hogy ne hagyják magukat a különböző eszmeáramlatok által félrevezetni, melyek ma felforgatják a család nyilvánvaló antropológiai és szociológiai alapjait, és csak zavart és káoszt teremtenek, sőt, a totalitarizmus új formáját jelenítik meg, amely ezen az úton a vallásszabadságot is kockáztatja.

Ezek az eszmék megpróbálják nem csak a keresztény hitből, de még a természettörvényből fakadó értékeket is a társadalmi struktúra másféle típusaival helyettesíteni, s arra próbálnak kényszeríteni minket, hogy tekintsük egyenértékűnek, erkölcsileg megegyezőnek azon életformák megválasztását, amelyek eltérnek ettől a hagyományos felfogástól, ráadásul minden személyt, aki ellenzi ezt az újnak mondott szemléletet, maradinak bélyegeznek.

Természetesen tiszteletben tartunk minden egyes személyt és azt a személyi szabadságot, hogy mindenki megválaszthatja a maga útját. Ugyanakkor azt kérjük, hogy a természettörvény értékeit, melyhez az értelem egészséges használata révén minden ember eljuthat, szintén tartsák tiszteletben. Ez okból mint a magyarországi és a szlovákiai görögkatolikus egyház hierarchái, akik szívünkön viseljük a férfi és a nő természetes házasságát, gyermekeink egészséges fejlődését és népeink jövőjét, támogatjuk Stanisław Gądeckinek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének erre vonatkozó nyilatkozatát.

A keresztény szeretet nem hunyhatja be szemét az igazság előtt, ezért tisztelettel kérünk mindenkit, különösképpen országaink vezetőit, hogy utasítsák el a természettörvénnyel ellentétes antropológiai elméletek és irányzatok burkolt, nyílt, sőt, igen gyakran agresszív terjesztését és azt a káoszt, melyet a gender ideológia teremt. Sokkal inkább azt kérjük, közösen törekedjünk a családok életfeltételeinek javítására.

Eperjes és Hajdúdorog, 2019. augusztus 18.

Ján Babjak SJ
eperjesi érsek és metropolita

Kocsis Péter Fülöp
hajdúdorogi érsek és metropolita 

Milan Chautur CSsr
kassai megyéspüspök

Orosz Atanáz
miskolci megyéspüspök 

Peter Rusnák
pozsonyi megyéspüspök

Szocska A. Ábel OSBM
nyíregyházi megyéspüspök

Forrás és illusztráció: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria