A Máltai Szeretetszolgálat tiszabői szociális naperőműve is csatlakozott az Erőművek éjszakájához

Hazai – 2022. október 26., szerda | 16:27

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal október 28-án rendezi meg az ország legnagyobb energiaipari eseményét, melynek keretében csaknem 70 olyan helyszínen várják a látogatókat, ahová csak ritkán adódik lehetőség bejutni. Idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az E.ON együttműködésben 2020-ban létesített tiszabői szociális naperőmű is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt.

A Felzárkózó települések program részeként megépített egyhektáros naperőmű Tiszabőn idén kezdte meg harmadik fűtési szezonját, nemcsak a fűtésben segítve a rászorulókat, hanem tudatos fogyasztásra és tervezésre is késztetve őket. Hogy mindez hogyan valósul meg, azt október 28-án személyesen is kideríthetik az érdeklődők.

Magyarország egyik legszegényebb településén az innovatív fűtési támogatás révén 2020 óta 70, a településen élő, kisgyermekeket nevelő család jut korszerű, egészséges és biztonságos fűtéshez a téli hónapokban.

A program kiemelt célkitűzése, hogy minden kisgyermekes házban legyen legalább egy egészségesen és biztonságosan fűtött szoba, de az ország legszegényebb falvaiban álló házak jelentős része ezeknek a kritériumoknak nem felel meg. A gyenge hatásfokú, fatüzeléses kályhák lyukas, rosszul illeszkedő csövei miatt a füst gyakran befelé szivárog, a szigetelés és a nyílászárók rossz állapota (vagy éppen hiánya) miatt a minimális komfortérzetet is csak arányaiban jóval nagyobb energiaráfordítással lehet megvalósítani. Az ilyen környezetben élő kisgyerekeknél gyakori az asztma és más légzőszervi betegség, valamint a daganatos megbetegedések veszélye is jóval nagyobb.

A tiszabői családok elektromos fűtőpanelt kölcsönözhettek a Szeretetszolgálattól, amellyel egy szobát fűtöttek hat hónapon keresztül. A karitatív szervezet ehhez támogatást nyújtott, amelyet a háztartások előre fizetős mérőóráira töltött fel havi bontásban. Ez az összeg ugyan nem fedezte a teljes enegriaköltséget, de jelentősen hozzájárult az anyagi terhek csökkentéséhez. A mintaprogram számos kedvező változást indított el a településen: visszaszorult a környezetszennyező anyagok égetése és tudatosabbá vált a családok energiafogyasztása.

A szociális naperőműveket az eredmények fényében a jövőben széles körben is bevezetik: több mint 40 hátrányos helyzetű településen épít szociális naperőművet uniós támogatással a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A létesítmények által termelt áram értékesítéséből az ország 300 legszegényebb településén élő családok juthatnak támogatáshoz, ami a tervek szerint 3500 háztartás téli fűtéséhez nyújt majd jelentős hozzájárulást.

Az Erőművek éjszakája programsorozat keretében Tiszabőn október 28-án, pénteken három időpontban – 10.00, 14.00 és 16.00 órakor – szervezett idegenvezetés indul, melynek keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a program részleteivel. Egy 90 perces vezetés során energetikai szakértő magyarázza el a naperőmű működését, majd a településen lévő Gyerekházban a Máltai Szeretetszolgálat helyben dolgozó munkatársai mutatják be a naperőmű történetét, szociális hátterét, hatását, vagyis hogy miként lehet az áramtermelést szociális célokra használni.

A tiszabői esemény mindenki számára ingyenesen látogatható, ám a részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezés: www.eromuvekejszakaja.hu

A tiszabői naperőműről további információkat ITT, illetve a mintaprogram honlapján, IDE kattintva olvashatnak.

Forrás és fotó: Szociálisnaperőmű.hu; Erőművek Éjszakája; E.ON Hungária; Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria