A máltaisok IfYou mobilapplikációján kereshetnek fogadóhelyeket az önkénteskedni vágyó fiatalok

Hazai – 2021. március 31., szerda | 13:20

Több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „IfYou” programja révén, melynek célja az önként vállalt szolgálat népszerűsítése, önkéntes közösségek hálózatba szervezése és ifjúsági önkéntes vezetők kinevelése volt. Uniós forrásból hat vidéki városban immár regionális önkéntesközpont, illetve weblap és mobiltelefonos applikáció segíti az eligazodást.

Lezárult a Máltai Szeretetszolgálat „Ifjúsági önkéntes közösségek hálózata” (IfYou) projektje, melynek célja olyan ifjúsági önkéntes hálózat kialakítása és fenntartása volt, amely lehetőséget ad a fiataloknak arra, hogy a középiskolai közösségi szolgálat után folytathassák az önkéntességet, a már kialakult közösségek hálózatba szervezve pedig megerősödhessenek. Ennek érdekében regionális ifjúsági önkéntesközpontok jöttek létre Miskolcon, Győrben, Pécsett, Tatabányán, Debrecenben és Kecskeméten, amelyek tevékenységét a Máltai Szeretetszolgálat továbbra is támogatja.

A projekt egyik alappillére volt a fogadóhelyekre vonatkozó módszertan és minőségbiztosítás kidolgozása, elősegítendő, hogy a fiatalok pozitív tapasztalatokat szerezhessenek az önkéntes munkájuk során, hogy később visszatérjenek, vagy máshol is feladatot vállaljanak. Ennek érdekében jött létre az IfYou mobilapplikáció és az IfYou saját honlapja, ahol a fiatalok akár az iskolai közösségi szolgálat keretében, akár már tapasztalt önkéntesként kereshetnek helyszíneket és véleményezhetik az intézményeket.

A hároméves programban – többek közt vezetőképzési tréningekkel – olyan ifjú önkénteseket készítettek fel, akik a megszerzett tudás birtokában a jövőben maguk köré is szervezhetnek önkéntes projekteket megvalósító csapatokat.

Az IfYou projekt keretében az önkéntesség különböző formáit ismerhették meg a 8 és 25 év közötti gyerekek és fiatalok. Közreműködhettek segélyakciókban, segíthettek idősotthonokban, fogyatékossággal élők intézményeiben, sport- és művészeti rendezvényeken, valamint táborokban próbálhatták ki magukat önkéntes segítőként.

A „Ifjúsági önkéntes közösségek hálózata” projekt  867 035 376 forintból valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.

 

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria