A Mazsihisznél tett látogatást Erdő Péter bíboros és Michael August Blume nuncius

Hazai – 2018. december 3., hétfő | 15:23

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének meghívására december 3-án hivatalos látogatást tett Michael August Blume apostoli nuncius és Erdő Péter bíboros, prímás a Dohány utcai zsinagógában, ahol Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija kísérte körbe a vendégeket.

Az Emanuel-emlékfánál a katolikus vendégek elhelyezték az emlékezés köveit, a hatszázezer magyar zsidó mártír előtt tisztelegve. Ezt követően Heisler András, a Mazsihisz elnöke tájékoztatta a Szentszék képviselőjét a magyar zsidóság általános helyzetéről, s röviden ismertette a Mazsihisz intézményrendszerét is.

A tárgyalásokon jelen volt Radnóti Zoltán főrabbi, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke, aki elismerően szólt arról a sokrétű együttműködésről, amely a katolikus egyházat és a zsidó közösséget jellemzi. Felhívta a figyelmet a közös tanítás, a közös tanulás fontosságára, s külön kiemelte, hogy a megújuló Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem az eddigieknél is szorosabb együttműködésre törekszik a katolikus társintézményekkel.

A tárgyalás során a felek kitértek a növekvő európai antiszemitizmus veszélyeire, továbbá szóba kerültek a hazai közállapotok is. Heisler András elmondta, hogy a kormány által hangoztatott „zéró tolerancia” fontos üzenet a magyar zsidóság felé, és egyértelmű jelzés a világnak, ugyanakkor a Figyelő legutóbbi címlapja szembemegy ezzel, és komoly nemzetközi visszhangot váltott ki.

Michael August Blume jelezte, hogy magyarországi munkája során törekedni fog a jó kapcsolatok megőrzésére és a párbeszéd fenntartására, ezzel segítve a katolikus és a zsidó hívek közeledését.

Forrás: Deák Andrea/Mazsihisz

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria