A Mikulás titokzatos élete – Pályázatot hirdet a Váci Egyházmegyei Múzeum

Hazai – 2022. október 30., vasárnap | 13:00

A Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény alkotói pályázatot hirdet 3–18 éves gyermekek és fiatalok számára Szent Miklós püspök legendás életének felidézésére. Az alkotás témája lehet olyan mai élethelyzet is, amelyben szükség lenne Szent Miklós segítségére, csodáira. Az alkotások postára adásának határideje november 25., péntek éjfél.

Kevesen tudják, hogy a Mikulás alakja valós személy példája nyomán került be a hagyományaink közé: a III. században a mai Törökország területén született Szent Miklós püspök az előképe, aki számos esetben segítette meglepetésszerű ajándékaival a szegényeket és bajba jutottakat. Gyakran fordultak hozzá a hajósok, úton levők, illetve a hitük miatt üldöztetést szenvedők is. Közbenjárását és segítségét kérték a kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a gyermekek és a diákok. Halálának napja, december 6. a VI. század óta ünnepnap, főleg a keresztény egyházakban, különös tekintettel a görögkeleti felekezetűekre, akiknek Szent Miklós az elsődleges védőszentjük.

* * *

A Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény alkotói pályázatára benyújtott alkotások mérete legfeljebb A/2 lehet. Pályázónként egy alkotás nyújtható be, melyet postai úton kell eljuttatni a Váci Egyházmegye postacímére. Előnyt jelent, ha nem csak piros köntösben jelenítik meg a püspököt.

Minden meghirdetett életkori kategóriában a szent életét bemutató alkotások technikai kivitelezése, megoldása lehet sík vagy térbeli. Az eszköz, anyag, technika szabadon választható, pl. zsírkréta, olajpasztell, vízfesték, tempera, kollázs, papírmasé, filc, karton, agyag, gipsz, gyapjú, csuhé, de lehet akár képregény, társasjáték vagy bármely térbeli megoldás is, pl. báb.

Az értékelés szempontjai: tématartás, életkornak megfelelés, ötletesség, kreativitás.

A pályázó minden esetben tüntesse fel, hogy a szent legendáinak melyik epizódját ábrázolja, jeleníti meg az alkotás.

Az egyéni pályamunkákat négy korosztályban díjazzák:

– óvodás (3–6 év)
– kisiskolás (1–4. oszt.)
– általános iskolás (5–8. oszt.) 
– gimnáziumi korosztály (9–12. oszt.)

Külön elismerésben részesülnek a csoportosan jelentkezők, a legnagyobb létszámban pályázó osztályok, tehetséggondozó műhelyek, szakkörök. A pályázat nyerteseit rajzeszközökkel és művészeti albumokkal díjazzák, valamint műveik kiállításra kerülnek, és az alkotókat vendégül látják az Egyházmegyei Gyűjtemény kiállításain és programjain.

A pályamunkán kérik egyértelműen feltüntetni a pályázó nevét és korát, valamint mellékelni a szülő/gondviselő adatvédelmi nyilatkozatát. A 18 év alatti jelentkezők esetében a szülő/gondviselő az aláíró, a 18. életévüket betöltött pályázók jelentkezésüket maguk írják alá. A mellékletek ITT letölthetők. 

A zsűri tagjait neves szakemberek, vizuális nevelés szakos művésztanárok, valamint iparművészek alkotják. A díjazott alkotásokat a Váci Egyházmegyei Gyűjtemény december 4-én nyíló tárlatán mutatja be.

Az alkotások postára adásának határideje november 25., péntek éjfél (postabélyegző számít). Postacím: Váci Egyházmegye 2600 Vác, Migazzi tér 1., a borítékra írják rá: „a Mikulás titokzatos élete”.

A pályázattal kapcsolatosan érdeklődni a következő e-mail-címen lehet: 
muzeum@vaciegyhazmegye.hu

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria